Jump to content

Radnici Getroa upozorava na kršenje radnih prava


Ane
 Dijeli

Radnici Getroa, potaknuti sve češćim napisima o kršenju prava u trgovačkim lancima, nakon objave tzv. crne knjige, ponovno uputili pismo Sindikatu trgovine, u kojem navode da već pri zapošljavanju moraju potpisati bjanko sporazumni otkaz, da im se prekovremeni sati ne plaćaju, rad nadzire kamerama, a šefovi prijete otkazima.[PRBREAK][/PRBREAK]Kako bi se riješili radnika, u Getrou ih primoravaju da već prilikom zapošljavanja potpišu bjanko sporazumni raskid radnog odnosa. Ili, pak, radnici moraju potpisati sporazumni otkaz kako ne bi dobili prava koja im pripadaju, piše Večernji list.

 

Radnici se žale da im se prekovremeni sati uopće ne obračunavaju, a to da im nedjelje i blagdani nisu adekvatno plaćeni, tvrde u pismu, već je uobičajeno. Na oglasnoj se ploči može vidjeti izlistana satnica, no ona nema veze sa stvarnom satnicom tvrdi Ana Knežević, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, koja je već nekoliko puta upozoravala na tzv. suvremeno roblje, te ističe kako očito na adresu Getroa ponovno treba poslati inspekciju rada.

 

Ni noćni rad, ni inventure koje nisu dobro pripremljene, pa se često ponavljaju, ne bi bile toliko teške koliko psihičko iživljavanje šefova nad najnižim slojevima radnika, stoji u pismu radnika. Često se nadređene osobe izderavaju na njih i zbog jednog jedinog papirića na podu, a nije rijetkost da ih se naziva pogrdnim imenima, čak i pred kupcima.

 

Policijske metode

Radnike zanima što će se dogoditi nakon što se ukine rad nedjeljom. Priča se da će se po prodajnom centru broj ljudi smanjiti čak za njih dvadeset. Vjerojatno to neće biti velik problem, stoji u pismu, jer gotovo svi imaju ugovor na određeno vrijeme.

 

Kad bi se takvo smanjenje radilo s otpremninama ili se na bilo koji način "nagradila" odanost Getrou, to bi bilo prihvaćeno s veseljem.

 

"Smetaju nam i policijske metode snimanja kamerom svakoga našega kretanja kao da smo okorjeli kriminalci, alkotestovi nad radnicima i ostale vojne i paravojne akcije, dirigirane od antiterorističkih stručnjaka Mate Laušića. Ovo pišemo u nadi da će se neka od odgovornih službi u državi upitati kako se tretiraju radnici u hrvatskim firmama", zaključuju.

 

Na što se još žale radnici:

 

Zabranjeni sprovodi - čak ni najbližim članovima obitelji ne dopušta se odlazak na ispraćaj

 

Vrijeđanje - nadređeni radnice često nazivaju "glupačama"

 

Kućna pravila - godišnjim odmorom smiju se koristiti samo do 30. ožujka

 

Kresanje plaća - i zbog najmanjih propusta dobivaju novčanu kaznu

 

(Iskon.hr)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija