Jump to content

Reagiranje Sindikata pravosudne policije Hrvatske


rbilic

Reagiranje Sindikata pravosudne policije Hrvatske na događaj od 29. listopada 2004, kad je osumnjičenik iz Srbije i Crne Gore razoružavši pravosudnog policajca pobjegao kroz prozor Županijskog suda u Zagrebu. Sindikat se u reagiranju osvrće na teško stanje u pravosudnoj policiji danas.[PRBREAK][/PRBREAK]Događaju, kao i budućim ovakvim incidentima prethodi višegodišnje sistematsko zanemarivanje zatvorskog sustava, i to u kadrovskom i materijalnom pogledu. Moramo napomenuti da Sindikat pravosudne policije Hrvatske upozorava ministarstvo već duže vrijeme dopisima upućenim na adrese ministrice Vesne Škare-Ožbolt, koja još uvijek nije shvatila da i Uprava za zatvorski sustav spada u njezino ministarstvo, koju također izvješćujemo o stanju u svim zatvorima, kaznionicama i odgojnim zavodima.

 

Neracionalno trošenje ionako mizernih sredstava dodijeljenih Upravi za zatvorski sustav. Umjesto kompletiranja opreme za naoružanje (opasača), gospoda su naručili nove značke? Poslali smo dva dopisa ministrici i dva ravnatelju sa više od 400 potpisa pravosudnih policajaca. Nažalost nitko se nije udostojio odgovoriti, a kamo li da je po tom pitanju nešto poduzeo! Osim znački mijenjaju se i odore? Od Rijeke do Zagreba nam se pokvare tri vozila, pa na kraju zatvorenika dovezemo u civilnom vozilu u zagrebački zatvor. Sa službenih nam "marica" na tehničkom pregledu otpadaju dijelovi!? Očito nalogodavac ovih reformi nije zaposlenik zatvorskog sustava, ali niti ministarstva pravosuđa (priča se MMF). Za sada imamo sreće jer barem nemamo smrtnih posljedica zbog višegodišnjeg nemara, posebice za pravosudne policajce u zatvorima, kaznionicama i odgojnim zavodima. Nažalost u ništa boljem položaju nisu ni novo oformirana pravosudna policija, zaposleni na osiguranju sudova.

 

Nedostatak pravosudnih policajaca i prekapacitiranost penalnih ustanova. Na ovaj problem ne upozorava samo SPPH, stigla su upozorenja i od komisije EU koje obilaze hrvatske zatvore, kaznionice i odgojne zavode, međutim nama se iz tih izvješća izčitavaju navodni propusti pravosudne policije. Jasno da postoje i naši propusti, ali su i oni prouzročeni lošim uvjetima rada. Gospodo iz ministarstva, smijete li reći novinarima , koliko djelatnika radi u smjeni u karlovačkom zatvoru? Smijete li pokazati posljedna dva dopisa koja su Vam uputili pravosudni policajci riječkog zatvora, a u vezi sigurnosti zbog nedostatka djelatnika? Smijete li izvijestiti o formiranju radnog vremena kaznionice u Lipovici ili kako se vrši obračun članarine u Valturi i Bjelovaru? Kako se ponašaju upravitelji zatvora u Splitu i Puli? Uz sve spomenuto uvjeti boravka zatvorenika su svakim danom sve gori. Tako u sobama gdje je propisano da mogu biti dve osobe, budu četiri i više, zatvorenici mole da im se dopusti da o svom trošku ofarbaju sobu, itd.

 

Koja je sigurna udaljenost od zatvorenika i gdje biti sa zatvorenikom kada je pauza suđenja??? Već duže vrijeme zbunjujete sa nedorečenim naputcima. Sredite već jednom pravilnik po kojem može policajac sigurno raditi, a ne da nakon svakog incidenta stižu naputci koji su po tumačenjima pretpostavljenih jači od zakona, propisa i pravilnika.

U pauzi suđenja sudac kaže "Sačekajte na hodniku"!? Čekanje na hodniku, gospodo, ugrožava sigurnost sudaca, zatvorenika, policajaca u pratnji i slučajno zatečenih na sudu. A koliko sudova ima predviđenu prostoriju za tu svrhu? Dio krivnje za ovo snose i naši mediji. U više navrata dostavio sam izvješće o radu SPPH, a odgovor je bio "urednik kaže da to nije interesantna tema za širu javnost". Znao sam novinare upozoriti da povremeno pogledaju novosti na http://www.spph.hr/, ali nikada ova tema sindikalnog djelovanja nije bila interesantna ili sam se ja obraćao krivim osobama i krivim medijima. Nažalost sada će očito imati po njihovom razmišljanju, interesantnih tema iz zatvora, kaznionica i odgojnih zavoda.

 

Cijenjena gospodo, krajnje je vrijeme da shvatimo da ovo nije 15. stoljeće, da penalne ustanove nisu logori, da u zatvorima, kaznionicama i odgojnim zavodima rade PRAVOSUDNI POLICAJCI, a ne čuvari, stražari i sl., te da zaposleni u ovom sustavu imaju svoj strukovni sindikat i da ćemo štititi prava svojeg članstva, pa makar morali tražiti zaštitu i izvan granica lijepe naše koju su branili i PRAVOSUDNI POLICAJCI!

 

 

U Rijeci, 30. studenog 2004.

Predsjednik SPPH: Vlado Dubrović


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija