Jump to content

Rekcija Udruge hrvatskih sudaca u predmetu Matvejević


Ane
 Dijeli

Nakon niza javnih reakcija na nepravomoćnu presudu piscu i novinaru Predragu Matvejeviću, oglasila se i Udruga hrvatskih sudaca. Sudačku udrugu smeta reakcija premijera kao pisca, pa podsjeća da zakone po kojima se sudi uglavnom predlaže Vlada, koja je dužna štititi položaj sudstva.[PRBREAK][/PRBREAK]Nakon niza javnih reakcija, u kojima su zatvorsku kaznu piscu i novinaru Predragu Matvejeviću osudili, među ostalima, Hrvatski centar PEN-a, Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatsko novinarsko društvo, Reporteri bez granica, pa čak i premijer Ivo Sanader, oglasila se Udruga hrvatskih sudaca

 

"Pogrešno je jednoj nepravomoćnoj presudi davati značaj kao da je konačna i kao da je ona stav cjelokupnog sudstva prema kaznenom djelu klevete", priopćila je sudačka udruga.

 

Suci podsjećaju da se nepravomoćna presuda, kojom je Matvejević zbog uvrede i klevete osuđen na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, može propitivati i ocjenjivati jedino pred višim sudom.

 

Suce je najviše – očito je iz njihova priopćenja – zasmetala reakcija predsjednika Vlade, koji je u subotu priopćio da se kao premijer ne može i ne želi miješati u odluke sudova, ali da mu je kao članu Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra PEN-a "neprihvatljivo da se u današnje vrijeme donosi presuda kakva je izrečena Matvejeviću". Javnost i Sanadera iz UHS-a podsjećaju da "suci odluke donose na temelju Ustava i zakona koje donosi zakonodavna vlast, uglavnom na prijedlog izvršne vlasti".

 

"Atmosfera tijekom sudskog postupka ne smije izazvati sumnju u pristranost suda zbog pritiska javnosti da donosi popularne odluke. Kreatori javnog mnijenja to nažalost često zaboravljaju, kao što zaboravljaju da zaštita i promocija ustavnog položaja sudstva nije samo dužnost sudova, već i drugih segmenata državne vlasti i javnosti uopće", stoji u priopćenju UHS-a.

 

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog suda Matvejević je osuđen zbog klevete i uvrede pisca Mile Pešorde u članku "Naši talibani", objavljenom u Jutarnjem listu prije četiri godine.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija