Jump to content

Rezultati projekta Hitrorez


Ane

ZAGREB, 26. lipnja 2007. (Hina/Jutarnji list) - Posebna jedinica za Hitrorez predložit će u utorak Vladi ukidanje 420 propisa vezanih uz gospodarstvo, među kojima je najviše pravilnika, 252, ali i 11 kompletnih zakona. Jednako tako, predložit će pojednostavljenje 371 propisa, a ta mjera obuhvaća i 95 zakona - potvrdio je voditelj jedinice Vedran Antoljak.[PRBREAK][/PRBREAK]Među zakonima za koje se predlaže pojednostavljenje jest i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, pri čemu Hitrorez predlaže ukidanje prometnih dozvola. Prema mišljenju Posebne jedinice, prometne dozvole su nepotrebne i stvaraju dodatni trošak građanima i državi.

 

Za upravljanje automobilom, dakle, ubuduće će biti dovoljno posjedovati vozačku dozvolu i knjižicu vozila. U istom zakonu ukida se i administrativno određivanje cijene vozačkih ispita u autoškolama te se predlaže da se cijena usluge određuje slobodno, sukladno tržišnim mehanizmima.

 

Prema preporuci Hitroreza, mijenja se i Zakon o odvjetništvu, i to tako da se ukida administrativno određivanje cijene odvjetničke usluge pa će se nagrada za rad odvjetnika ubuduće određivati slobodno. Isto to Hitrorez predlaže i kod revizorske djelatnosti, tako da će revizori ubuduće svoje cijene također formirati prema tržišnim pravilima, a ne prema tarifi koju donosi Komora.

 

Velika novost uvodi se i u Zakon o parničnom postupku: vremenski razmak između dva ročišta u istom predmetu neće smjeti biti dulji od 30 dana, što bi trebalo znatno ubrzati parnice. Uvest će se i službeni sudski dostavljač kako bi dostava sudskih poziva bila efikasnija. Među brojnim promjenama koje predlaže Hitrorez, a čiji je cilj smanjivanje administrativnih troškova za poduzetnike i obrtnike, jest i izmjena Zakona o zaštiti potrošača: trgovci više neće morati stavljati cijenu na svaki proizvod.

 

Vedran AntoljakPosebna jedinica je, naime, izračunala da stavljanje etikete s cijenom na proizvode trgovce godišnje stoji 73,8 milijuna kuna. A to je nepotreban trošak, smatraju u Posebnoj jedinici koja je za svako pojednostavljene propisa izračunala i uštedu.

 

Jednu od najvećih ušteda poslodavci će imati od ukidanja Pravilnika o izradi procjene opasnosti. Prema tom pravilniku, poslodavci su morali obaviti i platiti reviziju svake dvije godine, što ih je stajalo čak 143,3 milijuna kuna godišnje.

 

Obrtnici će također uštedjeti jer se ukida obveza isplate naknade za naukovanje. Posebna jedinica je izračunala da će to obrtnicima uštedjeti oko 80 milijuna kuna. Ukupna administrativna ušteda za gospodarske subjekte, kaže Antoljak, iznosit će više od milijardu kuna godišnje.

 

Zadaća Hitroreza bila je da otkrije i predloži ukidanje zastarjelih propisa. Ukida se tako, primjerice, Zakon o informatičkoj djelatnosti koji je donesen još prije 30 godina. Ukida se i Zakon o obrani od tuče jer se pokazalo da sustav protugradne obrane nema učinka, a samo za rakete država godišnje mora platiti devet milijuna kuna.

 

Najviše propisa morat će ukinuti Državni zavod za mjeriteljstvo (177), Ministarstvo gospodarstva (103) i Ministarstvo poljoprivrede (37). Kada je riječ o pojednostavljenju propisa, tu će najviše posla imati Ministarstvo mora i turizma (63 propisa) te ponovno Vukelićevo i Čobankovićevo ministarstvo.

 

Što je Hitrorez

Davanjem preporuka Vladi za ukidanje i pojednostavljenje propisa, što se očekuje sutra, Hitrorez je ušao u završnu fazu nakon devet mjeseci provedbe. Riječ je o projektu koji je počeo u listopadu 2006., a cilj mu je bio utvrditi administrativne zapreke koje koče razvoj poduzetništva. Iako je u prvoj fazi provedbe Hitrireza popisala sve važeće propise u državi, Posebna jedinica je za sada analizirala i preispitala samo propise koji se odnose na gospodarstvo, a kojih je ukupno 1451. Od tog broja, za “giljotinu” je predvoiđeno čak 55 posto propisa.

 

Jutarnji.hr


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija