Jump to content

Romi u Sloveniji žale se na diskriminaciju


Mrljavac
 Dijeli

LJUBLJANA, 4. siječnja 2010. (Hina) - Krovna udruga slovenskih Roma zatražila je u ponedjeljak od vlade da na jednoj od svojih idućih sjednica raspravlja o položaju te zajednice, a neposredan su povod tome pozivu problemi zabilježeni prilikom pogreba jedne Romkinje na groblju na kojemu se Romi dosad nisu pokapali.[PRBREAK][/PRBREAK]Romi iz Dobruške vase blizu Škocjana na Dolenjskem u subotu su pokopali umrlu članicu svoje zajednice na groblju u susjednom selu Dobrova, jer na groblju što su ga do sada koristili više nema slobodnog mjesta.

 

To je izazvalo žestoke prosvjede i okupljanja neromskog stanovništva iz okolice, pa je pogreb održan uz zaštitu policije i nazočnost suradnika pučke pravobraniteljice.

 

Savez Roma Slovenije (ZRS) u ponedjeljak je priopćio da takvi i slični slučajevi, što ih izazivaju različite proturomske "civilne inicijative" u pojedinim dijelovima zemlje, govore kako su netolerantnost i diskriminacija Roma širi društveni problem o kojemu bi morala raspravljati i vlada.

 

Romska organizacija upozorava i na neprimjerene proturomske izjave pojedinih lokalnih dužnosnika, te neriješen slučaj "bombaškog napada" koji se prije više godina dogodio u romskom naselju Brezje kod Novog Mesta. Tada su u eksploziji bombe bačene u romsku kuću iz automobila smrtno stradale dvije Romkinje, majka i kći.

 

Nakon više godina tri su osobe zbog tog napada osuđene na duge zatvorske kazne, ali je viši sud kazne kasnije poništio zbog navodnih proceduralnih grešaka i nedovoljno materijalnih dokaza.

 

Takozvana "romska problematika", kako odnos i politiku prema Romima obično definira slovenska vlada, niz je godina bila opterećena slučajem brojne obitelji Strojan iz blizine Trebnjega. Ona je nakon jednog incidenta sa susjednim selom bila istjerana iz svog naselja, uz prešutno odobravanje tadašnje vlade, što je naišlo i na osudu humanitarnih udruga, te medijski vrlo negativno odzvanjalo po svijetu.

 

I tadašnji predsjednik Janez Drnovšek bez uspjeha je pokušavao vratiti Strojanove onamo gdje su bili navikli živjeti, ali su nakon brojnih prosvjeda lokalnog stanovništva članovi te romske obitelji prihvatili smještaj na zemlji u državnom vlasništvu nedaleko Ljubljane.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija