Jump to content

Rusija kritizira SAD zbog kršenja ljudskih prava


Mrljavac
 Dijeli

MOSKVA, 28. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Rusija je odlučila uzdrmati poziciju SAD-a kao arbitra o ljudskim pravima u svijetu objavivši u srijedu prvo izvješće s tom temom u kojemu kritizira SAD zbog dvostrukih standarda te ističe slučajeve mučenja, prisluškivanja telefona i druga kršenja ljudskih prava koja čini američka vlada.[PRBREAK][/PRBREAK]U izvješću se proziva američki predsjednik Barack Obama zato što nije zatvorio vojni zatvor u kubanskome zaljevu Guantanamu i optužuje Bijela kuća zbog zaštite dužnosnika i agenata CIA-e od sudskog progona.

 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova svojim izvješćem "O stanju ljudskih prava u zemljama svijeta" slijedi primjer Kine u isticanju američkih manjkavosti u poštovanju ljudskih prava, radeći svojevrsni pandan američkom izvješću o toj temi koje State Department sustavno objavljuje u travnju svake godine od 1974. i u kojemu se često kritički osvrće na Kinu i Rusiju.

 

"Stanje u Sjedinjenim Američkim Državama daleko je od ideala koje zagovara vlada u Washingtonu", kaže se u izvješću na 63 stranice koje je ministarstvo objavilo na internetskoj stranici.

 

"Najveći neriješeni problem je odvratni zatvor u zaljevu Guantanamu", ističe se. "Bijela kuća i američko ministarstvo pravosuđa od sudskog progona štite agente i visoke dužnosnike CIA-e odgovorne za masovna i nedvojbena kršenja ljudskih prava", dodaje se.

 

Rusija je kritizirala i zemlje članice EU-a zbog odnosa prema vjerskim manjinama te osobito Veliku Britaniju zbog kršenja ljudskih prava nakon golemih prosvjeda u kolovozu 2011.

 

Kina se u ruskom izvješću tek usputno spominje u jednoj rečenici.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija