Jump to content

Sabor donio novi zakon o financiranju izbornih kampanja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 11. veljače 2011.(Hina) - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojim se, sukladno preporukama Europske komisije, uvodi snažnija kontrola izvora i načina trošenja novca u predizbornim kampanjama, kao i financiranja političkih stranaka.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni ured za reviziju tako će na godišnjoj razini revidirati poslovanje stranaka i drugih političkih subjekata (gradonačelnika, nezavisnih kandidata, predstavnika nacionalnih manjina, itd.).

 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) dobiva ovlast da, osim nadzora i provođenja izbora, može i kontrolirati financiranje izborne promidžbe svih stranaka i kandidata.

 

Svi sudionici izbora imaju obvezu objaviti podatke o izvorima i iznosima novca za izbornu promidžbu, a DIP će provoditi nadzor nad trošenjem tih sredstava, bez obzira je li riječ o proračunskom novcu ili privatnim izvorima financiranja.

 

U tekst zakona ušao je i amandman Vlade da svi sudionici političke utakmice na svim razinama izbora ubuduće moraju otvoriti poseban račun za financiranje izborne promidžbe.

 

Novi zakon predviđa i smanjenje proračunskih troškova za parlamentarne stranke te kandidate na lokalnoj razini - taj iznos do sada je bio 0,056 posto ostvarenih rashoda, a sada je smanjen na 0,050 posto.

 

Zakon smanjuje iznose koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati izbornim kandidatima ili strankama.

 

Sabor je prihvatio Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije za 2011. godinu, po kojemu u ovoj godini Sabor treba donijeti 40 tzv. europskih zakona.

 

Potvrđen je Statut Agencije za tržišno natjecanje i prihvaćeno njezino izvješće o državnim potporama za 2009., kao i Izvješće Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, a 2011. proglašena je godinom Ruđera Boškovića.

 

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja idući tjedan, raspravom o izvješću Nacionalnog vijeća za suzbijanje korupcije.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija