Jump to content

Sabor donio Zakon o poticanju zapošljavanja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 11. svibnja 2012.(Hina) - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o poticanju zapošljavanja kojim Vlada kani povećati zapošljivost mladih bez radnog iskustva, kroz stručno osposobljavanje i bez zasnivanja radnoga odnosa na rok od jednu, odnosno dvije godine, te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna.[PRBREAK][/PRBREAK]Mladima koji se odluče na takvo stručno osposobljavanje bit će plaćen radni staž i doprinosi, a radit će pod nadzorom mentora kojega plaća poslodavac.

 

Riječ je o dobrovoljnoj mjeri, pa se mladi koji nakon nekoliko mjeseci odustanu od stručnog osoposobljavanja mogu vratiti na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) bez ikakvih sankcija, te u radni staž upisati vrijeme provedeno na poslu.

 

Mladi obuhvaćeni tom mjerom vodit će se u posebnoj evidenciji HZZ-a i bit će obavješteni ako im se otvori radno mjesto za neko stalno zaposlenje.

 

Za poslodavce koji bi eventualno htjeli zlorabiti zakonska rješenja na štetu mladih predviđene su kaznene odredbe - novčane kazne od 50 tisuća kuna do 100 tisuća kuna.

 

Vlada kroz zakon namjerava olakšicama potaknuti poslodavce na lakše zapošljavanje kroz dodatno smanjenje cijene rada.

 

Radi se o oslobađanju na dvije godine od plaćanja tvz. bruto 2 doprinosa na plaću za zapošljavanje nezaposlenih bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovali, kao i za dugotrajno nezaposlene osobe koje su na burzi rada duže od dvije godine.

 

Mjerama koje predviđa zakon mogli bi biti obuhvaćeni samo poslodavci koji isplaćuju plaće i doprinose te ne daju poslovno uvjetovane otkaze.

 

Zbog jednostavnijega sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi predlaže se uvođenje vaučera na dnevnoj osnovi.

 

Zastupnici su izmijenili Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, po kojemu se, vezano uz Zakon o poticanju zapošljavanja, omogućava stjecanje statusa osiguranika i osobama koje se nakon završenog obrazovanja stručno osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa.

 

Dopunjen je Zakon o podjeli trgovačkog društva HŽ – Hrvatske željeznice d.O.o., koji omogućuje provođenje statusnih promjena društava unutar HŽ-a uz vladinu suglasnost, kao i njihovo dijeljenje, spajanje i pripajanje sukladno Zakonu o trgovačkim društvima.

 

Sabor je potvrdio Sporazum sa Španjolskom o borbi protiv kriminala i o sigurnosnim pitanjima, kao i Ugovor između vlada Hrvatske i Kazahstana o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima, terorizma i drugih oblika kaznenih djela.

 

Potvrđen je i Protokol kojim se mijenja i dopunjuje sigurnosni dodatak sporazumu između stranaka Sjevernoatlantskog ugovora o suradnji vezano uz atomske podatke.

 

U drugo je čitanje upućen Vladin prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji.

 

Iako je prvotno najavljeno da bi aktualna sjednica Sabora trebala danas završiti, predsjednik Sabora Boris Šprem produljio je njezino trajanje i za idući tjedan, a zastupnici su dnevni red sjednice dopunili s deset novih točaka.

 

Među tim točkama je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Hrvatskog sabora, koji će Sabor raspraviti u dva čitanja.

 

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija