Jump to content

Sabor: HDZ podupire zakon o obrazovanju, SDP protiv


Mrljavac

ZAGREB,14. srpnja 2008.(Hina) - Predloženi zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama danas je, od saborskih klubova, podržao HDZ, smatrajući da će unijeti veću stabilnost i odgovornost u škole, dok mu je potporu uskratio SDP, jer drži da ne unosi nužne promjene u obrazovni sustav.[PRBREAK][/PRBREAK]Ta dva najjača saborska kluba imaju različita mišljenja i oko glavne intencije tog prijedloga zakona, kojim osnovno i srednje školstvo postaju jedinstveni dio sustava odgoja i obrazovanja. HDZ to ocjenjuje nužnim, a SDP nepotrebnim.

 

Nevio Šetić (HDZ) istaknuo je kako objedinjavanjem osnovnog i srednjeg školstva Hrvatska pokazuje da u cijelosti može realizirati sve oblike obrazovnog sustava koje poznaju Europa i svijet, a predloženi je zakon ocijenio do sada najcjelovitijim i najsadržajnijim u sustavu obrazovanja.

 

Kao veliku prednost zakona naveo je to što se nastavni plan i program te postignuća u osnovnim i srednjim školama povezuju u cjelinu i zaključuju u nacionalnom kurikulumu, te to što se novinama vezanima uz školske odbore i ravnatelje podiže njihova stručnost.

 

Marija Lugarić (SDP) tvrdi, pak, da zakon obiluje kontradikcijama i netočnostima, da pokazuje kako se u resornom ministarstvu vode samo improvizacijama i politiziranjem, a ne stvarnim radom na unaprjeđenju obrazovnog sustava.

 

Predloženo objedinjavanje osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava smatra nepotrebnim, jer su to, istaknula je, dva odvojena sustava, pa i zbog toga što je osnovno obrazovanje obvezno, a srednje nije.

 

Istog je stava i Gvozden Flego (SDP), ocijenivši kako između ta dva sustava ne postoje poveznice koje bi omogućile njihovo normativno objedinjavanje, da takav sustav ne poznaju ni članice EU, te da zbog toga i drugih predloženih odredbi ne stoje tvrdnje predlagatelja kako se zakon usklađuje s propisima EU.

 

SDP-ovci su predloženom zakonu zamjerili i da nameće nove financijske obveze lokalnim sredinama kao osnivačima škola, da su nacionalni kurikulum te nastavni planovi i programi međusobno suprostavljeni i kontradiktorni, a obrazovni sustav u cijelosti konfuzan.

 

Njihove je kritike odbacio državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Želimir Janjić, ističući kako su Vlada i Ministarstvo dosadašnjim zakonima i osnivanjem stručnih ustanova puno učinili na unaprjeđenju obrazovnog sustava, a da nove, kvalitetne novine donosi i predloženi zakon.

 

Odbacio je i primjedbe da predloženi zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama nameće nove financijske obveze lokalnoj samoupravi, ističući kako će troškove smještaja i prehrane u učeničkim domovina u 100-postotnom iznosu plaćati samo one sredine čiji proračuni to mogu izdržati.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija