Jump to content

Sabor izmijenio zakon o ograničavanju pušenja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,24. rujan 2009.(Hina) - Sabor je danas, nakon manje od pet mjeseci primjene, izmijenio Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, čime će se, među ostalim, vlasnicima kafića manjih od 50 četvornih metara omogućiti da sami izaberu hoće li se u njihovim lokalima smjeti pušiti, uz određene tehničke preduvjete.[PRBREAK][/PRBREAK]Po izmijenjenom zakonu, u većim kafićima i restoranima moći će se odrediti prostor za pušenje, koji ne smije biti manji od 10 četvornih metara, ali ni veći od 20 posto površine za posluživanje.

 

U pušačkim djelovima kafića i restorana neće se smjeti posluživati hrana ni piće.

 

Zakon i dalje zabranjuje pušenje u zdravstvenim ustanovama i 20 metara u krugu od ulaza u takve ustanove, a omogućeno je pušenje psihijatrijskim bolesnicima na rehabilitaciji izvan psihijatrijskih bolnica.

 

Za predložene izmjene glasovalo je 73, protiv je bilo 12, a suzdržano 5 zastupnika.

 

Zakon će na snagu stupiti osam dana od objave u Narodnim novinama, vjerojatno početkom listopada.

 

Sabor je donio i Zakon o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke, na temelju kojega će se kriznim porezom obuhvatiti i primanja od samostalne djelatnosti.

 

Izmijenjen je i Zakon o stomatološkoj djelatnosti, kojim se s direktivom EU usklađuju stručne kvalifikacije doktora stomatologije, koji će se ubuduće zvati doktorima dentalne medicine.

 

Zastupničku prisegu položio je Ivan Škaričić (HDZ), koji je u saborskim klupama zamijenio preminulog Zvonimira Puljića.

 

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija