Jump to content

Sabor izmijenio Zakon o poljoprivrednom zemljištu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 27. svibnja 2011.(Hina) - Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se kani pojednostaviti procedura za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, pa i smanjenjem naknada za njegovu prenamjenu.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonske izmjene predviđaju da se za poljoprivredno zemljište koje je sada izvan, ali bi izmjenama prostornog plana bilo u granicama građevinskog područja, naknada smanji s 50 na 5 posto tržišne vrijednosti tog zemljišta, a sa 100 na 10 posto za osobito vrijedno i vrijedno obradivo poljoprivredno zemljište.

 

Prihvaćen je vladin amandman po kojemu će se tržišna cijena prenamijenjenog poljoprivrednog zemljišta utvrđivati kao tržišna cijena građevinskog, a ne, kako je ranije predloženo, poljoprivrednog zemljišta. Time će se, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, povećati i cijena prenamjene tog zemljišta.

 

Izmijenjenim zakonom mijenjaju se i kriteriji prvenstvenog prava kupnje ili zakupa poljoprivrednog zemljišta, utvrđuje što se smatra zajedničkim pašnjacima, te propisuje da Agencija za poljoprivredno zemljište iste daje u zakup na rok od 20 godina pašnjačkoj zajednici.

 

Promijenjen je i postupak raspolaganja ribnjacima, kojima bi se umjesto koncesije raspolagalo putem dugogodišnjeg zakupa. Za minirano poljoprivredno zemljište, koje je dano u dugogodišnji zakup ne plaća se zakupnina za prvih četrdeset godina, umjesto dosadašnjih deset godina.

 

Na prijedlog vlade i po preporuci Odbora za Ustav Sabor je donio odluku o pristupanju promjenama Ustava RH po kojima bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji uredila Ustavnim zakonom.

 

Za prijedlog te odluke glasovalo je 79 zastupnika vladajuće koalicije, dva više nego je bilo potrebno, iako su trojica SDSS-ovih zastupnika bila suzdržana.

 

Sabor je odlučio u ovoj i idućoj godini broj hrvatskih vojnika koji sudjeluju u mirovnoj misiji KFOR na Kosovu povećati s 20 na 25, te uputiti dva vojnika u zračnu bazu kraj Bologne u okviru mirovine operacije NATO-a "Unified Protector" vezanu uz provedbu zone zabrane leta iznad Libije.

 

Prihvaćena je i odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH na dužnostima u zapovjedništvima, stožerima i drugim tijelima NATO-a u mirovnim misijama i operacijama. Trenutno je na tim dužnostima 25 časnika, s tim da će se njihov broj, kako je utvrđeno planom ušteda u NATO-u, smanjiti na 17.

 

Dopunjen je Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji, u cilju rješavanja problema nedostatka liječnika, produljuje radni odnos nastavnicima i stručnjacima na medicinskim fakultetima koji nisu izabrani u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju.

 

Sabor je izmijenio Zakon o pravu na pristup informacijama, u istom tekstu koji je ranije izglasan, ali ga je ukinuo Ustavni sud jer nije donijet potrebnom većinom.

 

Zastupnici su potvrdili tri sporazuma o financiranju s Europskom komisijom koji se odnose na program prekogranične suradnje u okviru pretpristupnog programa IPA.

 

Potvrdili su i Konvenciju o smanjenju slučajeva bezdržavljanstva, te Ugovor o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), kojim bi se sa 150 milijuna eura financirali programi jačanja fiskalne održivosti te poticajnog okruženja za rast privatnog sektora.

 

Prihvaćeno je izvješće Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU za drugo polugodište 2010.

 

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja za dva tjedna, odnosno 8. lipnja, raspravom o prijedlogu potvđivanja odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i RH o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije Europske unije za temeljna prava.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija