Jump to content

Sabor: izmijenjen Zakon o azilu


Mrljavac

ZAGREB, 2. srpnja 2010.(Hina) - Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o azilu, koji je sada u potpunosti usklađen s direktivama EU te su njegovim donošenjem ispunjena mjerila iz pregovaračkog poglavlja 24. "Pravda, sloboda i sigurnost".[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonskim se izmjenama mijenja sastav i način rada Povjerenstva za azil (u Povjerenstvo ulazi još jedan član, iz sudske vlasti), koje je drugostupanjsko tijelo u postupku azila. Dozvola boravka za stranca pod supsidijarnom zaštitom trajat će tri godine, a propisuje se i da ima pravo na integraciju u hrvatsko društvo. Proširuje se opseg prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i rad stranaca pod takvom zaštitom. Predviđeno je i produljenje perioda u kojem će se azilantima osigurati smještaj s jedne na dvije godine, jer je uočeno da 12 mjeseci nije dovoljno za integraciju azilanta u društvo i učenje jezika.

Izmijenjen je i paket zakona iz resora turizma.

Izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama za 20 posto se smanjuju stope po kojima obveznici plaćaju članarinu turističkoj zajednici.

Prihodi od članarina raspodijeljivat će se na način da se 7,5 posto izdvaja na poseban račun Hrvatske turističke zajednice za namjensku potporu zajednicama na turistički najrazvijenijim područjima. Preostala sredstva raspodijelila bi se na način da bi 65 posto sredstava išlo turističkoj zajednici općine ili grada, 10 posto turističkoj zajednici županije, te 25 posto sredstava Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti za još dvije godine produljuju rok u kojemu kampovi trebaju ishoditi rješenje za kategorizaciju. Radi obogaćivanja i raznolikosti ugostiteljske ponude, predlaže se uvođenje posebnih standarda i oznaka kvalitete i za pojedine vrste ugostiteljskih objekata poput kampova, restorana i barova. Kako bi se obogatila turistička ponuda na ruralnom području, predlaže se da se s 50 na 80 poveća broj gostiju (izletnika) kojima se istodobno mogu pružiti pojedine ugostiteljske usluge na seljačkom domaćinstvu.

Izmijenjen je Zakon o pružanju usluga u turizmu, na temelju kojih će se kažnjavati i samo oglašavanje ilegalnih iznajmljivača i pružatelja drugih turističkih usluga.

Sabor je izmijenio i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kojim se za 50 posto smanjuje spomenička renta. Spomenička renta odsad će se plaćati samo po jednoj osnovici, a plaćanja rente oslobađaju se fizičke i pravne osobe koje obavljaju prerađivačku ili proizvodnu djelatnost

Izmijenjen je i Zakon o potpori za očuvanje radnih mjesta, koji omogućava ostvarivanje potpora i onim poslodavcima koji imaju nepodmirenih dugova prema javnim prihodima, ukoliko s nadležnim tijelom za financijske poslove imaju zaključenu nagodbu o obročnoj otplati nepodmirenih obveza.

Zastupnici su izmijenili i Zakon o sanitarnoj inspekciji, te potvrdili Ugovor s Rusijom o suradnji na izgradnji i korištenju plinovoda na teritoriju Hrvatske, kao i Ugovor o zajmu od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za potrebe pravosuđa.

U drugo je čitanje upućen prijedlog novoga zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak, 6. srpnja.

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija