Jump to content

Sabor: klubovi podržali plan usklađivanja zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU za 2009.


Mrljavac

ZAGREB,11. veljače 2009.(Hina) - Saborski klubovi podržali su Prijedlog plana usklađivanja zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU kojim se ove godine predviđa usvajanje 57 zakonskih prijedloga.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik u MVPEI Davor Božinović, predstavljajući prijedlog, rekao je kako je u prvom kvartalu predviđeno usvajanje 20 zakonskih prijedloga, u drugom 28, u trećem 8 i u posljednjem kvartalu usvajanje jednog zakona.

 

Najveći teret ove će godine, naveo je, podnijeti ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, pravosuđa, financija, te zdravstva i socijalne skrbi.

 

Miljenko Dorić (HNS) rekao je kako će HNS svakako podržati Prijedlog plana, ali je i izrazio sumnju u "snagu za realizaciju" tog plana budući da je, kaže, Hrvatski sabor do sada dobio samo jedan prijedlog zakona na usvajanje, a u prvom kvartalu predviđeno je usvajanje 20 zakona koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU.

 

Saborski klubovi prethodno su raspravili konačni prijedlog izmjena Zakona o strancima kojim se regulira pitanje ulaska i boravka stranaca u Hrvatskoj.

 

Podržavši izmjene, Šime Lučin (SDP) upozorio je kako se predloženim izmjenama liberalizira ulazak stranaca u RH, a istodobno je Vlada, kaže, ove godine smanjila ulazne kvote za strance za 20 posto. Stoga je potrebno, smatra, provjeriti jesu li te kvote u koliziji s liberalnijim propisima koje donosi konačni prijedlog izmjena zakona.

 

Ratko Gajica (SDSS) također je naglasio da se izmjenama liberalnije određuje boravak stranaca u Hrvatskoj, te dodao da će podržati izmjene jer se njima, kaže, praktičnije određuju razne životne situacije s kojima se susreću stranci koji dolaze u RH.

 

Berislav Rončević (HDZ) podržavši izmjene, naglasio je kako se njima detaljnije razrađuje odredbe kojima se regulira mogućnost dobivanja stalnog boravka, kao i odredbe vezane uz trgovinu ljudima, te da se proširuje kategorija stranaca kojima se može odobriti privremeni boravak u svrhu spajanja s obitelji.

 

Boro Grubišić (HDSSB) naglašava da je u interesu RH da Hrvati koji žive izvan domovine lakše i brže dobiju dozvole za rad.

 

Zasjedanje je nastavljeno raspravom o Prijedlogu nacionalne strategije razvojne suradnje Republike Hrvatske za razdoblje od 2009. do 2014. godine.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija