Jump to content

Sabor o dopunama Zakona o javnim cestama


Mrljavac

ZAGREB,11. veljača 2009.(trub) - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o SDP-ovu prijedlogu da se dopunom Zakona o javnim cestama motociklistima omogući 50 posto jeftinija vožnja autocestama.[PRBREAK][/PRBREAK]SDP-ov zastupnik Marijo Habek uvodno je obrazložio da bi se, po predloženim dopunama, "bikere" razvrstalo u posebnu skupinu koja bi plaćala 50 posto nižu cijenu cestarine od vozila prve skupine na autocestama, mostovima, tunelima.

 

Uvjeren je da bi takvo rješenje smanjilo smrtnost motorista, koji se zbog visoke korisničke naknade ne žele voziti autocestama.

 

Habek, naime, ističe da bi se smanjenjem naknade za 50 posto motocikliste s lokalnih cesta, gdje ih najviše i stradava, usmjerilo na puno sigurnije autoceste.

 

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec rekao je da se Vlada protivi SDP-ovu prijedlogu.

 

Napomenuo je da je to rješenje već konzumirano Vladinim davanjem suglasnosti HAC-u da od 1. ožujka uvede novu skupinu vozila (skupina 1A u koju ulaze motocikli, motorni tricikli i četverocikle), za koju je utvrđena korisnička naknada na autocestama 40 posto niža od one za prvu skupinu vozila.

 

U SDP-u, međutim, smatraju da je riječ o pitanju koje treba regulirati zakonom, a ne Vladinom odlukom, uvjereni da je Vlada preuzela SDP-ov prijedlog.

 

Breglec to opovrgava, ističući da se o inicijativi za smanjenjem korisničke naknade za motocikle govori već godinama, te da su motociklisti to predlagali puno prije SDP-ovaca.

 

Ivan Vučić (HDZ) u raspravi se priklonio mišljenju Vlade, dok je Željko Vincelj (HNS) prosvjedovao zbog neujednačene cijene cestarina na autocestama u Hrvatskoj.

 

Upozorio je, naime, da je cestarina na autocesti Zaprešić-Macelj uvjerljivo najskuplja u Hrvatskoj, ističući kako su Zagorci zbog toga diskriminirani u odnosu na ostale hrvatske građane.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija