Jump to content

Sabor o izmjenama zakona o mirenju


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,24. lipnja 2009.(Hina) - Zastupnici u Hrvatskom saboru podržali su danas izmjene i dopune Zakona o mirenju kao alternativnom načinu rješavanja građanskih, trgovačkih, radnih i drugih imovinsko- pravnim sporova s tim da su iz oporbe dosadašnju primjenu tog zakona iz 2003. ocijenili "mizernom".[PRBREAK][/PRBREAK]Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Marina Dujmović- Vuković kazala je da se izmjenama zakona o mirenju želi smanjiti broj sporova pred sudom, a sucima dati diskrecijska ovlast da predmet upute na mirenje u bilo kojoj fazi postupka.

 

Navela je kako je prošle godine od 638 predmeta uspješno riješeno njih 170, odnosno 27 posto, dok je u prvom kvartalu ove godine taj postotak znatno veći i iznosi 46 posto od 153 upućena predmeta.

 

SDP-ova Ingrid Antičević- Marinović ocijenila je da je broj predmeta riješen mirenjem "mizeran da mizerniji ne može biti" jer je, kaže, od donošenja zakona 2003. prošlo šest godina.

 

"Umjesto da danas u Saboru govorimo o tome koliko je zakon rasteretio pravosuđe, mi govorimo tek o pilot projektu", rekla je Antičević-Marinović.

 

Ocijenila je pozitivnim što bilo tko može provesti postupak mirenja, bez obzora na zanimanje i u ime SDP-a podržala izmjene zakona kojima će se, uz ostalo, osigurati djelotvornost, nepristranost i kompetentnost izmiritelja i urediti pitanje zastare u odnosu na zahtjeve koji su predmet postupka mirenja. Podržala ju je i HNS-ova zastupnica Danica Hursa.

 

Ana Lovrin (HDZ) navela je kako zakonodavni okvir za postupak mirenja postoji, ali da dosad nije bilo dovoljno odaziva pravnih i fizičkih osoba. Zato je, dodaje, Vlada 2005. donijela Strategiju razvoja alternativnih rješavanja sporova.

 

"Nesumnjiva je politička volja da se uvede institut mirenja jer, osim smanjenja troškova postupka, pridonosi tolerantonom okruženju i očuvanju dobrih odnosa među strankama osobito u trgovačkim sporovima", rekla je Lovrin.

 

Podržao ju je stranački kolega Boris Kunst (HDZ) ocijenivši potrebnom veću javnu promociju sustava mirenja, kao i izmjenu zakona o porezu na dohodak u smislu neplaćanja poreza kada se postigne sporazum u individualnim sporovima.

 

(Hina)

 

 

 

 

Editirano:

 

Sabor izglasao izmjene Zakona o mirenju iz paketa 'pravosudnih' zakona

 

ZAGREB,24. lipnja 2009.(Hina) - Hrvatski sabor danas je većinom glasova prihvatio izmjene i dopune Zakona o mirenju, jednom iz paketa 'pravosudnih' zakona, kojim se potiče mirenje kao alternativni način rješavanja građanskih, trgovačkih, radnih i drugih imovinsko-pravnih sporova.

 

Izmjenama i dopunama zakona o mirenju želi se smanjiti broj sporova pred sudom, a sucima se daje diskrecijska ovlast da predmet upute na mirenje u bilo kojoj fazi postupka.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić najavio je da će se o ostalim raspravljenim točkama dnevnog reda glasovati idući tjedan.

 

Sabor je većinom glasova danas prihvatio izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača s amandmanima Vlade kojima se regulira obveza isticanja deklaracije na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu do ulaska Hrvatske u EU, kada to postaje opcijom. Izmjenama se, inače, uvodi "kolektivna zaštita potrošača", odnosno omogućava pojedincima da u svoje ime, a u interesu zaštite svih potrošača, podignu tužbu na trgovačkom sudu protiv onih trgovaca ili njihovih udruženja, čije je postupanje u suprotnosti s propisima o zaštiti potrošača.

 

Zastupnici su podržali izmjene Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koje omogućuju da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja sama izriče novčane kazne za one za koje utvrdi da krše propise o tržišnom natjecanju. Isto tako regulira se i tzv. pokajnički program, odnosno omogućuje oslobođenje ili smanjenje kazne za poduzetnike "zviždače", poduzetnike koji otkriju ili iznesu dokaze o kartelnom djelovanju.

 

Većinom glasova izglasane su i izmjene Zakona o skladišnici za žitarice i industrijsko bilje, zajedno s 12 zastupničkih amandmana. Izmjenama se omogućuje poljoprivrednicima izbor najpovoljnijeg trenutka prodaje uroda, a kao jamstvo uvodi se sigurnosni fond u koji će Ministarstvo uložiti 15 milijuna kuna.

 

Većina u Saboru potvrdila je danas i dva ugovora o jamstvu. Tako je potvrđen ugovor između Hrvatske i EBRD-a za projekt skladištenja plina kojim tvrtka Plinacro kupuje od Ine podzemno skladište plina Okoli za 70 milijuna eura, te između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za "Projekt obnove riječkog prometnog pravca", vrijedan 88 milijuna eura, kojem je cilj povećanje konkurentnosti Rijeke kao lučkog grada.

 

Zastupnici su jednoglasno izglasali izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu kojim se taj zakon usklađuje sa Zakonom o koncesijama kako ne bi došlo do "pravne praznine" kod davanja koncesije za obavljanje komunalnih djelatnosti.

 

Većinom glasova prihvaćeno je godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

 

Sabor zasjedanje nastavlja u utorak, 30. lipnja raspravom o Izvješću o radu Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi nabave 39 vojnih kamiona od strane Ministarstva obrane Republike Hrvatske u prosincu 2004. godine.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija