Jump to content

Sabor o izmjenama Zakona o otpadu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,7. srpnja 2009.(Hina) - Hrvatski sabor raspravio je danas konačni prijedlog izmjena Zakona o otpadu koji se usklađuje sa Zakonom o koncesijama u dijelu koji se odnosi na djelatnosti gospodarenja otpadom za koje se dodjeljuju koncesije.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakon se usklađuje i s direktivom EU u dijelu koji se odnosi na izvoz i provoz neopasnog otpada radi zbrinjavanja, te se omogućava uvoz oporabljivog otpada.

 

U raspravi je predložen amandman po kojemu bi ugovor o koncesiji s odabranim najpovoljnijim ponuditeljem trebalo sklapati izvršno tijelo jedinice lokalne ili regionalne samouprave, a ne, kako stoji u predloženim zakonskim izmjenama, ovlaštena osoba predstavničkog tijela županije, grada ili općine.

 

Marijana Petir (HSS) istaknula je da zbrinjavanje otpada sve više postaje ekonomska, a ne samo tema zaštite okoliša, uvjerena da će usklađivanje Zakona s propisima o koncesijama unaprijediti rad tijela državne i lokalne uprave na zbrinjavanju otpada.

 

"To je uvođenje reda u gospodarenje otpadom", kazala je Petir, pozvavši Vladu da više novca izdvoji za rad inspekcija zaštite okoliša.

 

Zakonske je izmjene poduprla i Danica Hursa u ime Kluba HNS-a, uvjerena da će imati pozitivan učinak jer će omogućiti iskorištavanje vrijednih svojstava otpada koji bi inače, kada bi došao u prirodu, bio opasan.

 

Mirela Holy najavila je da će SDP biti suzdržan kod glasovanja o izmjenama Zakona o otpadu.

 

Prigovorila je Vladi i resornom ministarstvu da su prilokom izrade zakonskog prijedloga zanemarili obvezu iz Zakona o zaštiti okoliša da prije upućivanja u Sabor propisa koji ima iznimno velik utjecaj na okoliš ostave 30 dana za javnu raspravu.

 

Upozorila je i da Hrvatska nije spremna za uvoz oporabljivog otpada, odnosno da ne funkcionira sustav gospodarenja otpadom jer nije zaživio ni jedan centar za gospodarenje otpadom. "Nemamo dovoljne kapacitete ni za vlastiti otpad, a kamoli za uvozni", istaknula je Holy.

 

U Saboru se doznaje da bi, nakon završetka pojedinačne rasprave o izmjenama Zakona o otpadu koja je u tijeku, trebala uslijediti rasprava o Vladinom konačnom prijedlogu Zakona o medicinskoj oplodnji.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija