Jump to content

Sabor o izmjenama Zakona o stavljanju brašna u promet


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,2. srpnja 2009.(Hina) - Saborski su zastupnici u današnjem nastavku zasjedanja pozdravili prijedlog izmjena Zakona o posebnim uvjetima stavljanja brašna u promet, ocijenivši da će one pridonijeti suzbijanju sive ekonomije u području mlinarsko-pekarske industrije i povećati konkurentnost domaćih proizvođača.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić uvodno je podsjetio da je do 2004., kada je donesen Zakona, godišnja potrošnja pekarskih proizvoda po glavi stanovnika iznosila 32 kilograma, a dnevna tek 0,09 kilograma.

 

Ti su podaci, kaže, ukazivali na raširenu sivu ekonomiju, koja je od 2004. postupno suzbijana, pa je tako tijekom 2006. zatvoreno 177, 2007. 105, a 2008. 55 pekarnica.

 

"Siva ekonomija nije u potpunosti suzbijena, ali se iz godine u godinu smanjuje", kazao je Mikolčić i objasnio da nove izmjene predviđaju obvezu uvoznika brašna da Ministarstvu dostavljaju izvještaje o uvezenim količinama, što bi trebalo dodatno poboljšati sustav.

 

Naglasio je da su u segmentu pekarnica u nadzoru utvrđeni nedostaci u 30 posto objekata, ali i naglasio da to ne znači da su sve te pekarnice radile u zoni sive ekonomije.

 

"400 tisuća tona brašna, koje su hrvatske potrebe, evidentirano je i pod kontrolom", kazao je Mikolčić.

 

Na upozorenje Dragutina Bodakoša (HDZ) da mnogo malih pekarnica ne zadovoljava higijenski minimum, Mikolčić je podsjetio da je tzv. higijenskim zakonskim paketom definiran nadzor u proizvodnji hrane od polja do stola.

 

"70 posto brašna melje deset najvećih od 193 evidentirana mlinara, a eventualna rizična skupina je utvrđena i na njih će biti fokusiran inspekcijski nadzor", rekao je Mikolčić.

 

Zastupnici su kratko raspravili prijedlog sudjelovanja Hrvatske u "Mehanizmu Europske zajednice za civilnu zaštitu" i prešli na raspravu o imenovanju dvaju ustavnih sudaca.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija