Jump to content

Sabor o izvješću Pučkog pravobranitelja


Zex

Hrvatski sabor današnje je zasjedanje započeo raspravom o Izvješću o radu pučkog pravobranitelja u prošloj godini. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uvodno je istaknuo da se suradnja njegova ureda sa središnjim tijelima uprave popravila, ali da se to ne može reći i za odnos uprave prema građanima.[PRBREAK][/PRBREAK]Pojasnio je da se građani najčešće žale na dugotrajnost upravnih postupaka, posebno u pitanjima koja se odnose na posljedice rata i raspad bivše države, poput povrata imovine, obnove, socijalnog i mirovinskog osiguranja.

 

Od tijela uprave, pogotovu u područnim i lokalnim službama, ne dobivaju odgovore na žalbe ni pojašnjenja zašto postupci traju tako dugo.

 

Malčić smatra da bi ministri u resorima u kojima se predmeti ne rješavaju, u primjerenom roku trebali donijeti programe rješavanja zaostataka, a ako ih u tome sprječavaju objektivni razlozi, o njima izvijestiti javnost.

 

Založio se i za sustavno praćenje rada upravnih tijela, upozoravajući i na negativnu selekciju u državnoj službi, u kojoj su plaće znatno manje od onih u gospodarstvu.

 

Posebno je upozorio na neprimjereno i nezakonito postupanje lokalnih službenika prema Srbima povratnicima.

 

"Čini se da neki ne shvaćaju da je riječ o hrvatskim građanima", kazao je.

 

Upozorio je i da nezaposleni, umirovljenici i zaposleni s najnižim plaćama žive na rubu siromaštva, te da mirovine "starih" umirovljenika često nisu dovoljne za podmirenje svih komunalnih obveza, zbog čega raste broj ovrha nad mirovinama i imovinom najsiromašnijih.

 

Malčić je nezadovoljavajućim ocijenio i stanje u pravosuđu, zbog razriješenja "politički nepodobnih" sudaca početkom 90-ih i imenovanja mladog i neiskusnog sudačkog kadra.

 

Smatra da rješenja u novom Zakonu o sudovima neće polučiti željene rezultate - smanjiti zaostatke i skratiti sudske postupke.

 

Pohvalio je, međutim, mjere za rješavanje zaostataka koje Vrhovni sud provodi u suradnji sa županijskim sudovima, od kojih očekuje da će prerasti u stalni sustav praćenja i ocjenjivanja sudaca.

 

"Samostalnost sudstva ne znači i nedodirljivost sudaca", upozorio je Malčić.

 

Pučki pravobranitelj i ove se godine požalio na nedostatak kadra i novca za rad svog ureda, upozoravajući da novac za obilazak županija ni ove godine nije osiguran u državnom proračunu, nego kroz donaciju norveške vlade.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija