Jump to content

Sabor o mirovinskim zakonima


Zex

Hrvatski Sabor je posljednjeg dana zasjedanja prije ljetne stanke, trebao u hitnom postupku raspravoi četiri točke, među kojima su i prijedlozi zakona o umirovljeničkom fondu te o mirovinskom osiguranju.[PRBREAK][/PRBREAK]Predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predviđaju povratak na staru tzv. švicarsku formulu po kojoj bi se mirovine dva puta godišnje usklađivale s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života.

 

Umirovljenički fond zamišljen je pak kao investicijski fond putem kojega će se obeštetiti oko 423 tisuće umirovljenika, kojima država duguje ukupno 13,8 milijardi kuna.

 

Vlada se obvezala osigurati sukcesivno punjenje fonda vrijednosnim papirima i dionicama, a Fond će s radom početi najkasnije 5. kolovoza.

 

Svakog umirovljenika Fond će obavijestiti o visini duga i zatražiti da se opredijeli želi li da mu država u roku od dvije godine vrati polovicu duga, ili da mu se isplati cijeli iznos, u roku od 8 godina, i poček od dvije godine.

 

Onima koji se odluče za povrat čitavog duga, Vlada jamči da će im se dug u cijelosti isplatiti, bez obzira na poslovanje Fonda.

 

Sabor bi u hitnom postupku trebao razmotriti i prijedloge izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja, te Zakona o stambenoj štednji.

 

Nakon provedene rasprave Sabor će glasovati o raspravljenim točkama.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija