Jump to content

Sabor o pooštravanju uvjeta za zastupničku mirovinu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 13. travnja 2011.(Hina) - Izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, kojima se predlaže pooštravanje uvjeta za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu, te izjednačavanje mirovinskih uvjeta za zastupnike i zastupnice, vladajući su pozdravili radi usklađivanja s općim mirovinskim principom, dok je oporba upozorila da se odgodom njegove primjene do idućeg saziva Sabora, samo prolongiraju postojeće povlastice.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministar uprave Davorin Mlakar obrazložio je da se, radi usklađenja s općim mirovinskim sustavom, ujednačavaju mirovinski uvjeti za muškarce i žene, tako da će ubuduće mirovinu moći ostvariti zastupnici, odnosno zastupnice koji navrše 60 godina života, 25 godina staža te ostvare najmanje jedan puni mandat u Hrvatskom saboru.

 

Novim se zakonom izjednačava se pravo na starosnu mirovinu ženskih i muških zastupnika, a za žene se uvodi i prijelazno razdoblje do 2031. godine.

 

Zakon bi stupio na snagu s danom konstituiranja idućeg saziva Sabora i ne bi se odnosio na zastupnike koji su pravo na mirovinu stekli u prethodnim sazivima, uključujući i sadašnji saziv.

 

Silvano Hrelja (HNS/HSU) ocijenio je da kako "nema razloga da ne glasa za predloženo rješenje, ali i da je ono kratkog dometa i ne zadire u suštinu problema, u trenutku kada građani nedvosmisleno traže ukidanje povlastica političke elite".

 

"Mislim da je vrijeme da donesemo odluku da i zastupnici idu u mirovinu po općim propisima", poručio je Hrelja, koji smatra da bi se specifičnost posla saborskih zastupnika mogla valorizirati na druge načine, posebnim dodacima, kao u slučaju akademika.

 

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) tvrdi da pak da je riječ o "čistom licemjerju" jer se ne dira nikoga tko je od 1995. do danas ostvario mirovinska prava po starom zakonu. Novi zakon se primjenjuje tek od idućeg saziva, a njegovi efekti mogli bi biti vidljivi tek 2018., smatra Lesar, uz ocjenu da se ovim zakonom samo zadržavaju stečene mirovinske privilegije za zastupnike, članove Vlade i ustavne suce.

 

Ističući apsolutnu potporu Kluba HDZ-a, Emil Tomljanović je istaknuo da se pooštravaju uvjeti za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu, te, radi sklađivanja s općim mirovinskim principom, izjednačavaju uvjeti za muškarce i žene.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija