Jump to content

Sabor o prijedlogu zakona o sigurnosnim provjerama


Mrljavac

ZAGREB,8. srpnja 2008.(Hina) - Saborski zastupnici u nastavku sjednice Hrvatskog sabora raspravljali su o konačnom prijedlogu zakona o sigurnosnim provjerama.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Ivan Damjanović kazao je da se prijedlogom zakona o sigurnosnim provjerama uređuje provedba sigurnosnih provjera kod kandidata za određene dužnosti i radna mjesta odnosno provjerava eventualno postojanje sigurnosnih zapreka iz područja nacionalne sigurnosti.

 

Novost je zakona da će podnositelj zahtjeva moći zatražiti stručno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove ako donošenje ocjena o postojanju sigurnosnih zapreka ovisi isključivo o zdravstvenom stanju provjeravane osobe.

 

Preciznije je uređena mogućnost sigurnosnih provjeravanja stranih državljana, a određeno je i da rezultati poligrafa ne mogu biti osnova za donošenje odluka o sigurnosnim zaprekama.

 

Tomislav Čuljak je u ime HDZ-a podržao prijedlog zakona, jer će se, kako navodi, cjelokupna materija iz područja nacionalne sigurnosti time u potpunosti uskladiti s NATO i EU standardima. S time se složio i zastupnik HSS-a Stanko Grčić.

 

Zastupnik SDP-a Ranko Ostojić je pak ocijenio kako parcijalna rješenja u vezi sa sigurnosni provjerama i dalje "ostaju na snazi" jer i nadalje ostaju važiti sve osim jedne uredbe vezana uz tu problematiku.

 

Rekao je i kako nije definirano nadležno tijelo koje traži sigurnosnu provjeru, odnosno tko to ima pravo tražiti sigurnosnu provjeru od nadležne sigurnosne agencije. Nije dokraja definirano niti koja su to rukovodeća mjesta koja moraju biti "pod povećalom" i moraju prolaziti provjeru, smatra Ostojić.

 

Na te nepreciznosti ukazao je i zastupnik HNS-a Miljenko Dorić HNS.

 

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar naveo je kako je, proučavajući zakon, došao do zaključka da "smo svi potencijalno opasni i teoristi, ali da to nikada nećemo moći saznati".

 

Saborski zastupnici večeras su razmotrili i zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju o transferu osuđenih osoba.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija