Jump to content

Sabor o ukidanju toplog obroka za djelatne vojne osobe


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,30. rujan 2009.(Hina) - Sabor je poslijepodne raspravio prijedlog izmjena Zakona u oružanim službama, kojima se ukida topli obrok za djelatne vojne osobe u MORH-u, Glavnom stožeru OS RH i Hrvatskom vojnom učilištu, čime Ministarstvo obrane godišnje namjerava uštedjeti 15 milijuna kuna.[PRBREAK][/PRBREAK]Predloženoj uštedi u raspravi se usprotivio Ante Kotromanović (SDP), koji smatra da će se na taj način destimulirati časnike koji misle napredovati prema MORH-u i Glavnom stožeru OS RH.

 

"U situaciji kada nam nestaju stotine milijuna u Podravci, HEP-u, kad imamo aferu kamioni, ovi ljudi kojima se ukida topli obrok sigurno se osjećaju jadno", kazao je Kotromanović, koji tvrdi da Hrvatska na javnoj nabavi godišnje izgubi sedam do osam milijardi kuna.

 

Smatra da bi bolje bilo štedjeti kroz teritorijalni preustroj Oružanih snaga i smanjivanjem troškova za odvojeni život.

 

Mato Bilonjić (HDZ) ističe, međutim, da bi predložene izmjene trebalo donijeti i da nije recesije, jer su drugi državni službenici, koji nemaju pravo na topli obrok, u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji rade u MORH-u.

 

Stanko Grčić (HSS) pohvalio je, pak, rješenje po kojem će ročnici i kadeti i dalje imati pravo na besplatnu prehranu, što smatra jednim od uvjeta privlačenja i zadržavanja kadra u vojsci.

 

Sabor je kratko raspravio i prijedlog ratifikacije nekoliko međudržavnih ugovora, među kojima je i onaj kojim se štite i čuvaju klasificirani podaci koje NATO stvara i ustupa državama članicama.

 

Klubovi su podržali potvrđivanje sporazuma s Crnom Gorom o zaštiti hrvatske manjine u Crnoj gori i crnogorske u Hrvatskoj.

 

Zastupnici su u raspravi naglasili da crnogorska manjina u Hrvatskoj uživa visoke standarde zaštite manjina, dok je hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori otežano je ostvarivanje manjinskih prava, od izdavačke djelatnosti, pristupa medijima i očuvanja kulturne baštine do zadovoljavanja obrazovnih potreba.

 

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) ocijenila je da Hrvatska izdvaja premalo novca za pomoć hrvatskoj manjini u Crnoj Gori, "dok vrlo netransparentno troši pomažući Hrvate u nekim drugim zemljama u okruženju.

 

Replicirao joj je Ivan Bagarić (HDZ), koji tvrdi da novac u BiH odlazi isključivo projektima odabranima na javnim natječajima.

 

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija