Jump to content

Sabor o zakonu o drž. potpori poljoprivr. i ruralnom razvoju


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 1. srpnja 2009. (Hina) - Hrvatski sabor popodne je raspravio konačni prijedlog zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se uređuju izravna plaćanja u tom području za razdoblje ove i iduće godine, prema standardima i propisima EU.[PRBREAK][/PRBREAK]Prilagodbom sustava potpora onom u EU predloženim se zakonom želi pružiti pomoć u restrukturiranju gospodarstva s naglaskom na male i srednje proizvođače te ublažiti razlike između ruralnih i urbanih prostora, kao i bogatih i siromašnih regija.

 

Novina je u zakonu da će korisnici potpora moći ostvariti pravo na izravna plaćanja samo uz poštivanje pravila višestruke sukladnosti, odnosno u svojoj se proizvodnji moraju pridržavati pravila koja govore o općim standardima u zaštiti okoliša, sigurnosti hrane, zdravlju ljudi, životinja, biljaka, dobrobiti životinja te primjeni pravila dobre poljoprivredne i okolišne prakse.

 

Zakon predviđa obvezno savjetovanje poljoprivrednika i njihovu edukaciju, te pojednostavljuje sustav izravnih plaćanja na način da se smanjuje broj poticaja, više u biljnoj, a manje i stočarskoj proizvodnji. Uvodi se modulacija kojom se umanjuje isplata za prava iznad 36.000 kuna po osnovnoj stopi od 7 posto u 2009. i 8 posto u 2010. te dodatnoj stopi od 4 posto za prava iznad 2,16 milijuna kuna.

 

Zdravko Kelić (HSS) bitnim drži to što se poljoprivrednicima koji u jednoj godini ostvaruju potporu do 36.000 kuna ta potpora ne umanjuje, jer je takvih potpora u Hrvatskoj, naglasio je, više od 80 posto. "Možda će me krivo shvatiti, ali držim da je dobro uzeti onima koji su veći i da se da manjima, da se pokuša motivirati one manje da uđu u grupacije", rekao je.

 

Vjeruje, kazao je, da će se sredstva osigurana u državnom proračunu, odnosno ono što je obećano poljoprivrednicima, i isplatiti. "To je ono što nam daje jamstvo da možemo svi zajedno ostvariti ciljeve koje želimo", istaknuo je Kelić.

 

Dragan Kovačević (HDZ) upozorio je da ako Hrvatska ne napravi sustav potpora kakav je u EU "neće moći bez takvih akreditiranih sustava podići ni eura potpore iz EU".

 

Cilj je, dodao je, da se ide na sustav kojim se želi povećati kvaliteta proizvoda i uskladiti ih s najvišim standardima dobrobiti životinja i zaštiti okoliša.

 

Vesna Pusić (HNS) ocijenila je kako Hrvatska do sada nije iskoristila mogućnosti poticaja u području ruralnog razvoja i zaštite okoliša, a dobrim rješenjem smatra kretanje prema jedinstvenom modelu plaćanja u poljoprivredi, budući da Hrvatska, kazala je, u ovom trenutku ima 200 različitih vrsta poticaja i to po različitim kriterijima. Nužnim je ocijenila utvrditi prioritete u poljoprivrednoj proizvodnji koji će se stimulirati.

 

Damir Kajin (IDS) upitao je koliko su ostvariva obećanja potpredsjednika Vlade Jadranke Kosor i Damira Polančeca da će država osigurati 1,5 milijardi kuna za poljoprivrednike. "Imam dojam da ta obećanja imaju određene političke poruke kupovanja mira do predsjedničih izbora, ali i da je to bacanje prašine u oči poljoprivrednicima i netko bi za to u Vladi trebao snositi posljedice", poručio je Kajin.

 

Zastupnici su raspravili i izmjene Zakona o osiguranju te prijedlog Zakona o trošarinama, također iz paketa tzv. europskih zakona.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija