Jump to content

Sabor objedinjeno o četiri financijska zakona


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Hrvatski sabor danas je sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o četiri zakonska prijedloga - zakonu o poreznoj upravi i o prestanku važenja zakona o financijskoj policiji te izmjenama zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma kao i izmjenama zakona o financijskom inspektoratu RH.[PRBREAK][/PRBREAK]Svi zakoni upućeni su u Sabor po hitnoj proceduri, a zastupnicima ih je predstavio zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

 

Cilj prijedloga Zakona o poreznoj upravi je cjelovito, sustavno i transparentno uređivanje djelokruga i ustrojstva Porezne uprave radi osiguranja racionalizacije obavljanja poslova. Cjelovit zakon, kako je rekao Lalovac, potrebno je donijeti zbog velikog broja dosadašnjih izmjena i dopuna, proširenja djelokruga rada preuzimanjem poslova Financijske policije itd.

 

Obrazlažući zakonski prijedlog vezan uz ukidanje financijske policije, Lalovac je naglasio kako je praćenjem primjene zakonskih propisa i učinkovitosti rada financijske policije i drugih nadzornih službi u Ministarstvu financija - Porezne uprave, Financijskog inspektorata i Carinske uprave, utvrđeno preklapanje nadležnosti nadzornih službi i neusklađenost obavljanja nadzora od strane tih službi.

 

Stoga se, zbog racionalizacije u tijelima državne uprave i preporuka međunarodnih institucija, predlaže ukidanje Financijske policije.

 

Izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predlaže se odrediti Ured za sprječavanje pranja novca kao ustrojstvenu jedinicu Ministarstva financija, kojom upravlja predstojnik Ureda. Zakon se mora uskladiti i s odredbama Zakona o sustavu državne uprave i izmjenama Zakona o državnim službenicima.

 

Izmjenama i dopunama Zakona o Financijskom inspektoratu predlaže se mijenjanje ustrojstva tog tijela koje će se, umjesto upravne organizacije u sastavu Ministarstva financija, definirati kao ustrojstvena jedinica. Osim toga, predlaže se da se ustrojstvo i način upravljanja Financijskim inspektoratom uređuje Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija