Jump to content

Sabor: od sutra na snazi tzv. krizni porez


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,31. srpanj 2009.(Hina) - Od sutra pa do kraja iduće godine sve plaće, mirovine te druge primitke iznad 3000 kuna, uključujući i dividendu te udio u dobiti, država će oporezovati posebnim, tzv. kriznim porezom kojega je danas izglasao Hrvatski sabor.[PRBREAK][/PRBREAK]Sabor je većinom glasova donio Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, koji će se od 1. kolovoza ove do kraja iduće godine plaćati po dvije stope - 2 posto na primitke u iznosima od tri do šest tisuća kuna, a na iznose iznad šest tisuća po stopi 4 posto. Oporezovat će se cjelokupni primitak iznad tri tisuće kuna.

 

Za novi porez glasovala su 82 zastupnika, 45 ih je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

 

Parlamentarna većina prihvatila je i u Zakon ugradila vladine amandmane po kojemu u primitke koji će se oporezovati ulazi i dividenda i udio u dobiti.

 

Kao i plaće i mirovine, i dividenda i udjeli u dobiti oporezivat će se s dvije stope - dva posto iznosi od tri do šest tisuća kuna, a četiri posto iznosi iznad šest tisuća kuna , i to bez obzira je li riječ o fizičkim ili pravnim osobama .

 

SDP je podržao amandman, ali, kako je kazala Dragica Zgrebec, riječ je o "alibi amandmanu", amandmanu koji je dio vladajuće koalicije (SDSS i HSLS) pritiscima iznudio od Vlade.

 

Milorad Pupovac (SDSS) potvrdio je da se porez "proširio" na dividendu i udio u dobiti na prijedlog njegove stranke i HSLS-a, istaknuvši da je vladajuća koalicija svjesna da je to prvi korak, te najavivši da će najesen uslijediti nove porezne mjere.

 

To se, pojasnio je, prije svega odnosi na mogućnost oporezovanja imovine, dobiti, dohotka, pa i drugih poreznih elemenata, uključujući i, bude li potrebe, kamate.

 

"Čitav niz mjera koje donosimo razumijemo kao nužni korak, ali korak koji treba biti nastavljen", poručio je Pupovac.

 

Vesna Pusić (HNS) pitala je li već od sutra tehnički moguće osigurati provedbu zakona zajedno s vladinim amandmanom, a ministar Šuker odgovorio je kako je njegovo ministarstvo pripremilo sve tehničke preduvjete za provedbu zakona.

 

Sabor je u drugo čitanje uputio prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija