Jump to content

Sabor odlučio o isplati dodataka na plaće sudaca


Zex

Hrvatski sabor suglasio se večeras da se sucima i državnim odvjetnicima već ove godine isplati naknada od 0,5 posto po godini radnog staža, ali isključivo za staž proveden na pravosudnoj dužnosti.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u raspravi je naglasila da je riječ o privremenoj mjeri, koja će se primjenjivati samo ove godine.

 

Ta im se naknada, inače, nije isplaćivala od 1999. godine. S takvim rješenjem Vlada je pred Sabor izišla u formi vlastitog amandmana na konačni tekst dopuna Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

 

Sabor je izmijenio Zakon o sudovima i tako stvorio osnovu da se predmeti s preopterećenih sudova prebacuju na manje opterećene s ciljem da se ubrza rješavanje milijun i pol neriješenih sudskih predmeta.

 

Izmijenio je i Zakon o pravima državnih dužnosnika te na popis dužnosnika upisao i pravobranitelje za djecu i za ravnopravnost spolova, njihove zamjenike, državne tajnike te zamjenike državnih tajnika u središnjem državnom uredu.

 

Izglasane su i izmjene Obiteljskog zakona, kojima se, među ostalim, vraća stara definicija majke kao žene koja je rodila dijete.

 

Prethodna je vlast lani donijela taj zakon u kojemu je definicija bila takva da je otvarala mogućnost pravnog osporavanja majčinstva u slučajevima kada postoji sumnja da se manipuliralo jajnim stanicama.

 

Osim toga, vraćena je i zabrana sklapanja braka između bratića i sestrični.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija