Jump to content

Sabor ograničio plaće lokalnih čelnika


Mrljavac

ZAGREB,19. veljače 2010.(Hina) - Plaće županijskih, gradskih i općinskih čelnika i službenika Hrvatski je sabor danas ograničio u skladu s plaćama na državnoj razini, no vladinim su amandmanom od dodatnog rezanja plaća izuzete jedinice kojima pomoć države ne prelazi 10 posto prihoda.[PRBREAK][/PRBREAK]Župani i zagrebački gradonačelnik više neće moći ostvarivati plaću veću od potpredsjednika vlade, gradonačelnici velikih gradova od ministra, gradonačelnici i načelnici općina s više od 10.000 stanovnika od državnog tajnika.

 

Plaća gradonačelnika i načelnika općina većih od 3000 stanovnika ograničena je na plaću ravnatelja uprave u ministarstvima, a plaća čelnika manjih jedinica na plaću zamjenika direktora HZZO-a.

 

Dodatna ograničenja propisana su za čelnike jedinica koje primaju pomoć iz državnog proračuna, čije plaće moraju biti još 20 posto manje.

 

Vladinim amandmanom od toga su, međutim, izuzete jedinice kojima državna pomoć ne prelazi 10 posto prihoda, a vlada objašnjava da će se time zaštititi plaće na područjima od posebne državne skrbi.

 

Za sve jedinice Zakonom je utvrđeno da im ukupna masa za plaće ne smije prelaziti 20 posto ukupnih prihoda ostvarenih u prošloj godini.

 

Po vladinu izračunu, plaće će s novim zakonom morati uskladiti 155 od 576 jedinica, odnosno njih 27 posto.

 

Sabor je donio te sa zakonodavstvom EU uskladio Zakon o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, a na prijedlog odbora za turizam te za prostorno uređenje graditeljstvo u treće je čitanje upućen prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

 

Zastupnici su prihvatili Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije borbe protiv korupcije između svibnja 2008. i svibnja 2009., te izvješće Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u 2008.

 

Zastupničku prisegu položila je HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak, koja će zamijeniti Krešimira Gulića.

 

Zastupnici su nastavili pojedinačnu raspravu o izmjenama Zakona o prebivalištu.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija