Jump to content

Sabor: podrška sporazumu s Eurojustom


Zex

ZAGREB,17. rujna 2008.(Hina) - Saborski su zastupnici poslijepodne podržali prijedlog ratifikacije sporazuma između Republike Hrvatske i Eurojusta, a oporbeni su klubovi upozorili da zakon neće imati svrhu ako Hrvatska ne riješi goruće probleme u pravosuđu.[PRBREAK][/PRBREAK]Eurojust je Ured Europske unije za pravosudnu suradnju, osnovan u veljači 2002. s ciljem povećanja učinkovitosti suradnje i koordinacije između nadležnih tijela država članica EU u istragama i progonu prekograničnog i organiziranog kriminala.

 

Svrha Eurojusta je i ubrzanje postupaka izručenja, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković.

 

Zlatko Horvat (HNS) upozorio je kako je u percepciji hrvatske javnosti pravosuđe u samom vrhu kad je u pitanju nezakonitost i korupcija.

 

Podsjetio je i na jučerašnju izjavu predsjednika Europske komisije Manuela Barrosa da Hrvatska ima puno posla u ispunjavanju mjerila u poglavlju pravosuđa.

 

Na nužnost reforme pravosuđa oporbeni su klubovi ukazali i u raspravi o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudovima kojim se hrvatsko pravosuđe usklađuje s pravnom stečevinom EU.

 

Zastupnici su podržali prijedlog Zakona složivši se s predlagateljem kako je u okviru provođenja reforme pravosudnog sustava i njegova usklađivanja s pravnom stečevinom EU nužno izvršiti određene promjene u propisima koji uređuju organizaciju i funkcioniranje pravosudnog sustava u RH. No, upozorili su da se sudovima novim izmjenama daje sve više zadaća, dok im istodobno nisu osigurana dodatna sredstva.

 

Ispred Kluba SDP-a Ingrid Antičević Marinović stoga je izrazila sumnju u provedivost zakona, ali i zadovoljstvo što je u izmjene uključena odredba da sudska vijeća u svrhu transparentnosti rada odluke donose javnim glasovanjem.

 

Dosadašnja praksa sudačkih vijeća bila je da se na sjednicama odlučivalo tajnim glasovanjem što je omogućavalo određeno "lobiranje" kao i nevažeće glasačke listiće. Stoga se izmjenama predlaže da sudačka vijeća na sjednicama odlučuju javnim glasovanjem svih članova.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija