Jump to content

Sabor: podržan prijedlog zakona o zaštiti od buke


Mrljavac

ZAGREB,12. veljača 2009.(Hina) - Na kraju današnjeg zasjedanja saborski zastupnici podržali su prijedlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog ugovora o biljnim genetskim resursima za hranu i poljoprivredu, a zakonom se želi urediti pitanja očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih resursa za hranu i poljoprivredu, te poštena i pravična dioba koristi koje proizlaze iz njihove uporabe.[PRBREAK][/PRBREAK]Dragutin Bodakoš (Klub SDP-a) naglasio je važnost ovog zakona u smislu organiziranog prikupljanja, očuvanja i upotrebe biljnih genetskih resursa, te je rekao kako je krajnji cilj tog zakona stvaranje hrvatske banke biljnih gena.

 

Na važnost očuvanja bioraznolikosti ukazao je Branko Kutija (HDZ) i rekao kako će se donošenjem tog zakona Hrvatskoj omogućiti međunarodna suradnja i razmjena biljnih genetskih resursa.

 

Klubovi su podržali i prijedlog zakona o zaštiti od buke kojim se utvrđuju mjere u cilju izbjegavanja, sprječavanja ili smanjivanja štetnih učinaka koje uzrokuje buka u okolišu.

 

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem naglasio je kako je novina, u odnosu na Zakon o zaštiti buke koji je Sabor donio u siječnju 2003., da strateške karte buke i akcijske planove, osim gradova koji imaju više od 100 tisuća stanovnika, moraju izraditi i vlasnici, odnosno koncesionari industrijskih područja, glavnih cesta, glavnih željezničkih pruga i glavnih zračnih luka. Novina je također da strateške karte buke i akcijski planovi u potpunosti moraju biti dostupni javnosti, dodao je.

 

"Strateške karte buke i akcijski planovi trebaju se trajno usklađivati s izmjenama u prostoru, a obvezno se obnavljaju svakih pet godina od dana izrade, odnosno od dana odobravanja", naglasio je Golem dodavši da se zakonskim prijedlogom provode i daljnja usklađivanja s EU direktivama i preporukama.

 

Klubovi su prethodno podržali i prijedlog Odbora za rad i socijalno partnerstvo da se 21. ožujka proglasi "Nacionalnim danom invalida rada", a Klub HNS-a najavio je da će dio njihovih zastupnika biti suzdržan.

 

U Hrvatskoj je invalida rada 243.011, što je 50 posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom, odnosno 11 posto stanovništva RH, naveo je u ime predlagatelja Boris Kunst. "Donošenjem Odluke o proglašenju 21. ožujka - Nacionalnim danom invalida rada pridonijelo bi se stvaranju pozitivne klime za sprječavanje ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, edukaciji i senzibilizaciji društva na probleme osoba s invaliditetom", istaknuo je.

 

Do 1992. godine 21. ožujak obilježavao se kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom u spomen na rudarsku nesreću koja se dogodila 1956. godine u Belgiji, kada su stradale 262 osobe, a 1992. rezolucijom UN-a 3. prosinac proglašen je Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Hrvatski savez udruga invalida rada obilježava 21. ožujka Danom invalida rada, te predlaže da se taj dan obilježava kao Nacionalni dan invalida rada, naveo je Kunst.

 

Miljenko Dorić (HNS) objasnio je kako se, zbog "zastrašujuće velikog broja invalida rada" zalaže za donošenje nacionalne strategije i akcijskog plana za zaštitu radnika, a ne samo za senzibiliziranje javnosti i stvaranje pozitivne klime proglašavanjem dana invalida rada.

 

Sabor je završio današnje zasjedanje.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija