Jump to content

Sabor podržao novi zakon o upravnom postupku


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,25. ožujka 2009. (Hina) - Saborski zastupnici poslijepodne su podržali konačni prijedlog zakona o upravnom postupku kojim se ubrzava pokretanje i vođenje upravnog postupka i rješavanje upravne stvari, a SDP je u raspravi naglasio potrebu jačanja ugleda državne uprave.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonom se uređuju pravila na temelju kojih tijela državne uprave i druga državna tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe koje imaju javne ovlasti (javnopravna tijela), u okviru djelokruga utvrđenog na temelju zakona, postupaju i rješavaju u upravnim stvarima.

 

Upravnom stvari smatra se svaka stvar u kojoj javnopravno tijelo u upravnom postupku rješava o pravima, obvezama ili pravnim interesima fizičke ili pravne osobe ili drugih stranaka neposredno primjenjujući zakone, druge propise i opće akte kojima se uređuje odgovarajuće upravno područje.

 

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan podsjetio je da zakon o upravnom postupku u uporabi još od 1956. godine, a da je temeljna svrha sadašnjih izmjena njegova modernizacija, tj. usklađivanje sa sadašnjim vremenom i razvojem tehnologije.

 

Zakon se usklađuje s europskom regulativom, odnosno, uvodi se dobra praksa europske uprave, dodao je Pičuljan i naglasio kako je svrha izmjena i standardizacija upravnog postupka. "Nastoji se osigurati bolje uvjete za poduzetnički sektor i debirokratizirati upravu kako bi ona bila dobar servis poduzetnicima", rekao je Pičuljan navodeći da je u konačnom prijedlogu zakon smanjen za sto članaka.

 

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upravo u tome vidi veću preglednost novog zakona o upravom postupku i naglašava kako stalno treba inzistirati na što većoj transparentnosti i jačanju ugleda državne uprave, a pritom je nužno, naglašava, u njenom djelovanju eliminirati kriterij poznanstava i veza. "Ugled države kod građana ovisi o ugledu koji kod njih imaju njene institucije. Državna uprava ogledalo je države", dodala je Antičević-Marinović i naglasila da je kvalitetno rješavanje upravnih sporova vrlo važno jer izravno utječe na ekonomske tijekove u zemlji.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija