Jump to content

Sabor podržao paket zakona o zaštiti intelekt. vlasništva


Mrljavac

ZAGREB,19. veljača 2009. (Hina) - Saborski zastupnici podržali su danas paket zakona kojima se regulira pitanje zaštite intelektualnog vlasništva, a kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.[PRBREAK][/PRBREAK]Podržane su tako izmjene i dopune Zakona o upravnim pristojbama kojima se regulira plaćanje upravnih pristojbi za postupke i radnje koje Državni zavod za intelektualno vlasništvo provodi temeljem novih zakona i pripadajućih provedbenih pravilnika.

 

Radi se o plaćanju upravnih pristojbi za institut nastavka postupka koji će se uvesti na temelju predloženog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o žigu, te plaćanje upravnih pristojbi za istovjetan institut koji će se uvesti na temelju predloženog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o industrijskom dizajnu, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva Miljenko Pavlaković.

 

Izmjenama se također uređuju naknade za posebne troškove za pružanje informacijskih usluga Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, rekao je u raspravi Damir Sesvečan (HDZ) podržavši predložene izmjene.

 

Željko Franić (SDP) naglasio je kako je potrebno podržati izmjene jer, ističe, Državni zavod za intelektualno vlasništvo kao premisa ubrzanog transfera znanja iz akademsko-znanstvene zajednice ka gospodarstvu mora živjeti, zaživjeti i disati.

 

Podržane su i izmjene i dopune zakona o industrijskom dizajnu kojima se, uz ostalo, regulira izmjena definicije proizvoda. Tako se kod tzv. get-up proizvoda iz trenutačne definicije "oprema knjiga", nastale uslijed manjka drugog adekvatnog prijevoda, izbacuje pojam "knjiga". "Jasno je da je get-up puno širi pojam od same oprema knjige, jer predstavlja opremu bilo kojeg proizvoda", objasnio je državni tajnik Pavlaković.

 

Željko Vincelj (HNS), podržavši izmjene, naglasio je kako zaštićeni industrijski dizajn osigurava vlasniku isključivo pravo korištenja odnosno izrade, ponude i stavljanja u promet proizvoda. Uporabu tog intelektualnog vlasništva vlasnik može odobriti drugim osobama na određeno vrijeme ili ga u potpunosti prenijeti na drugu osobu, dodao je.

 

Izmjene i dopune zakona o patentu, pak, odnose se prvenstveno na uvođenje svjedodžbe o dodatnoj zaštiti za lijekove namijenjene ljudima ili životinjama, te na uvođenje svjedodžbe o dodatnoj zaštiti za proizvode za zaštitu bilja. Njima se dorađuju nejasnoće u pogledu definiranja predmeta zaštite svjedodžbe o dodatnoj zaštititi, kao i uvjeta za njeno stjecanje, na način kako je to učinjeno u državama članicama EU.

 

Klubovi su podržali i prijedlog zakona o općoj sigurnosti proizvoda kojim se detaljnije uređuje sigurnost proizvoda, a kako bi se osiguralo da se na tržištu nude samo sigurni proizvodi, kao i da potrošači mogu raspolagati svim bitnim informacijama koje se odnose na njihovu sigurnost.

 

Proizvodi koji se nude na tržištu moraju odgovarati sigurnosnim normama, a potrošačima treba omogućiti potpune informacije koje su potrebne za dobar odabir istih, istaknuto je u raspravi.

 

Pred zastupnicima su se našla i dva Vladina prijedloga o imenovanjima. Prijedlogom odluke o razrješenju dosadašnjeg i imenovanju novog člana Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja umjesto Nikole Popovića članicom Vijeća postala bi Vesna Patrilj, a prijedlogom odluke o imenovanju dijela članova Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije u to bi Vijeće kao novi članovi ušli Tonko Obuljen, Nikola Popović i Božo Ister.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija