Jump to content

Sabor: potpora izmjenama Zakona o HAZU


Mrljavac

ZAGREB,12. ožujak 2009.(Hina) - Saborski zastupnici popodne su u raspravi podržali izmjene Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) kojima se predlaže da mandat članova Predsjedništva HAZU ubuduće traje četiri, a ne tri godine.[PRBREAK][/PRBREAK]Predložene zakonske izmjene zastupnicima je predstavio državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Dražen Vikić Topić, istaknuvši kako mandat članova čelnog tijela nacionalnih akademija u svijetu traje četiri godine, te je u hrvatskoj akademskoj zajednici prevladalo mišljenje da i u HAZU mandat Predsjedništva treba toliko trajati, kakav je i bio do 1991.

 

Naglasio je i da se sadašnji mandat od tri godine pokazao prekratkim za ostvarenje pojedinih programa i projekata, pogotovo stoga što je velik dio vremena opterećen provođenjem izbora novih članova (traje barem šest mjeseci i provodi se svake druge godine).

 

Izmjenama se predlaže i da članovi suradnici HAZU-a, čiji mandat sada traje deset godina te su okvirni uvjeti njihova izbora propisani Statutom, sada budu regulirani Zakonom, tako da njihovo članstvo bude doživotno kao i ostalih članova (redovitih, počasnih i dopisnih), a ne da, kao sada, bude ograničeno na deset godina.

 

Andrija Hebrang (HDZ) složio se s prijedlogom Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu da se do drugog čitanja razmotri ideja po kojoj bi članstvo člana suradnika doživotno postalo tek nakon dva reizbora, osim ako ne bi bio izabran za redovitog člana.

 

U potpunosti je, međutim, podržao odredbu o četverogodišnjem mandatu članova Predsjedništva HAZU, no toj se odredbi usprotivio HNS-ovac Miljenko Dorić, koji smatra da članovi HAZU-a ne bi stalno trebali dokazivati svoj rad kako bi prešli u viša znanja.

 

"Ni jedan kolega iznad 60 godina ne bi trebao voditi projekte da bi prešao iz jednog u drugi status", rekao je.

 

Goran Marić (HDZ) rekao je, pak, kako je osobno očekivao više od Akademije, koja je "preopterećena odnosima koji ne pripadaju tako visokoj znanstvenoj i kulturnoj instituciji".

 

Podsjetio je na brojne prijepore oko članstva u HAZU, podjele među članovima oko odlikovanja, međusobno optuživanje i vrijeđanje među članovima, a sve to, ocijenio je, baca loše svjetlo na ostvarivanje ciljeva koje si je Akademija zacrtala.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija