Jump to content

Sabor: potpora izmjenama Zakona o navijačima


Mrljavac

ZAGREB,20. ožujak 2009. (Hina) - Saborski klubovi podržali su danas predložene izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, koji, istaknuli su u raspravi, razlikuje navijače i huligane.[PRBREAK][/PRBREAK]Zlatko Horvat (HNS) pozdravio je odredbu po kojoj bi se protupravnim ponašanjem na športskim borilištima smatralo više od 0,8 promila alkohola, a ne, kako je prvotno predloženo, 0,5 promila, uvjeren da se time razlikuje navijače, "koji dolaze na stadion, a ne u kazalište", i huligana "koji dolaze praviti nerede".

 

Pozdravio je i odustajanje od oduzimanja putovnica registriranim izgrednicima, ako se prije i nakon utakmice koju klub ili reprezentacija igraju u inozemstvu jave policiji, ali i istaknuo kako se za mjeru zadržavanja policijske postaje trebaju prostorno i na druge načine prilagoditi.

 

Vedran Rožić (HDZ) napomenuo je kako su hrvatski navijači poznati u svijetu kao oni koji najsrčanije bodre svoju reprezentaciju, da su navijači među prvima stali u obranu Hrvatske, "pa i s bojišta pristizali kako bi pogledali utakmicu i vraćali se natrag".

 

"No, ima i onih koji iskaču od zakonom dopuštenog ponašanja i zato je potrebno da politički čimbenici, Vlada i Sabor, donesu zakone kako bi devijantno ponašanje manjih skupina bilo još više smanjeno", rekao je Rožić.

 

Šime Lučin (SDP) smatra, pak, kako zakon nije bilo ni potrebe mijenjati, budući da se, istaknuo je, propustilo primijeniti engleski model po kojemu su za sigurnost na stadionima odgovorni organizatori (klubovi, savezi, vlasnici), dok je policijska odgovornost ograničena za sigurnost izvan stadiona.

 

"Ovaj nam zakon nije ni potreban, jer se najveća većina obračuna i sačekuša ne događa na stadionima, nego na putu prema stadionima, a što se regulira drugim zakonima", poručio je.

 

Da odgovornost klubova i saveza u zakonu nije dovoljno naglašena drži i Ratko Gajica (SDSS), ističući kako bi pravilo trebalo biti da se utakmica, ako organizatori ne mogu jamčiti sigurnost, ne smije ni odigrati, ili može isključivo ako se s tribina uklone izgrednici.

 

U koštac s problemom huliganizma trebali bi se, dodao je, snažnije uhvatiti i sustav odgoja i obrazovanja, a prema tom problemije odgovornije bi se, kaže, trebali ponijeti i mediji i politika.

 

"Političari radi nekih svojih kalkulacija nalaze stotinu opravdanja da se protupravno ponašanje pretvaraju u nestašluk", rekao je Gajica.

 

Damir Kajin (IDS) naglasio je kako zakon mora biti temelj za uklanjanje sa stadiona nacionalističkog i rasističkog skandiranja.

 

"Ne može jedna tribina skandirati 'Za dom', a druga uzvraćati 'Spremni'. To nije patriotizam, nego fašizam, nije nestašluk, nego ustašluk", poručio je, ističući kako se zakon o navijačima treba protegnuti i na koncerte, one na kojima se također čuju takve poruke.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija