Jump to content

Sabor: potpora izmjenama Zakona o obnovi


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 7. travnja 2011.(Hina) - Hrvatski sabor kratko je danas raspravio prijedlog izmjena Zakona o obnovi, po kojemu se taj propis usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku.[PRBREAK][/PRBREAK]Po tom prijedlogu, briše se odredba o 30-dnevnom roku za donošenje rješenja o pravu na obnovu, te se, sukladno Zakona o općem opravnom postupku, propisuje rok od 30 dana u slučajevima neposrednog rješavanja, a u slučajevima vođenja ispitnog postupka rok je 60 dana od podnošenja zahtjeva.

 

Također, brisala bi se i odredba po kojoj je rok za žalbu osam dana od dostave rješenja, budući da Zakon o općem upravnom postupku propisuje rok od 15 dana kao najkraći za ulaganje žalbe.

 

U Vladinom obrazloženju zakonskih izmjena među ostalim stoji da je svim do sada korištenim modelima obnove i popravka u ratu oštećenih ili uništenih objekata ukupno popravljeno ili obnovljeno 148.280 obiteljskih kuća i stanova, čime je omogućen povratak za oko 490.000 članova obitelji korisnika prava u njihova prijeratna prebivališta.

 

Zastupnici su kratko raspravili i predloženu ratifikaciju Sporazuma s BiH o povratku izbjeglih osoba, kojim se, u skladu s pravilima međunarodnog prava, uređuju uvjeti i postupak dobrovoljnog povratka izbjeglica iz RH koje privremeno borave na teritoriju BiH, kao i izbjeglica iz BiH koje privremeno borave na teritoriju RH.

 

Cilj je, stoji u obrazloženju, potaknuti suradnju s oba bosansko-hercegovačka entiteta, budući da su se do sada o povratku izbjeglica prvenstveno pregovaralo s Federacijom BiH, dok je povratak u Republiku Srpsku bio zanemariv.

 

Svim povratnicima Sporazum jamči sigurnost i zaštitu od diskriminacije, a aktivnostima dvosmjernog povratka koordinirat će međudržavno povjerenstvo za povratak izbjeglica.

 

Zaključujući prijepodnevni dio zasjedanja, predsjedavajući Vladimir Šeks zastupnike je pozvao da se nešto prije 15,30 sati okupe u sabornici, gdje će im se obratiti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija