Jump to content

Sabor: potpora izmjenama Zakona o reviziji


Mrljavac

ZAGREB,23. lipnja 2008.(Hina) - Hrvatski sabor danas je, u nastavku rasprave o zakonima koji se usklađuju s pravnom stečevinom EU, raspravio predložene izmjene Zakona o reviziji, po kojemu bi reviziju u Hrvatskoj mogli obavljati i strani revizori.[PRBREAK][/PRBREAK]Strani revizori to bi mogli uz uvjet da je nostrificirana njihova isprava kojom dokazuju zvanje ovlaštenog revizora, te provjereno poznavanje hrvatskog zakonodavstva.

 

Nadzor nad revizorskom strukom, umjesto Ministarstva financija, provodio bi odbor za javni nadzor kao neovisno tijelo čiji bi se članovi imenovali na prijedlog ministra financija.

 

Za posao ovlaštenog revizora, umjesto dosadašnjih deset, bilo bi potrebno pet godina iskustva na poslovima revizije, a ovlašteni bi revizor mogao ponovno sudjelovati u obavljanju revizije istog subjekta nakon proteka od najmanje dvije godine.

 

Saborski su klubovi u raspravi podržali predložene izmjene.

 

Dragica Zgrebec (SDP) nužnim smatra da se kroz institucionalni okvir posebno uredi licenciranje ovlasti revizora te kontrola kvalitete revizije i provjera njezine sigurnosti, koji bi, kaže, trebala provoditi nadležna državna tijela.

 

Posebno bi, istaknula je, trebalo osnažiti internu reviziju i nadzor revizorskih poduzeća, a revizorsko bi izvješće trebalo dati uvid u revizorska društva.

 

Vladimir Ivković (HDZ) drži da će uvođenje javnog nadzora nad revizorskom strukom pridonijeti kvaliteti rada revizora čija će izvješća, smatra, pokazivati pravo stanje stvari u revidiranim poduzećima.

 

Da će nadzor revizorskih društava doprinijeti kvaliteti njihova rada Ivković vidi i u odredbi po kojoj će ovlašteni revizori imati dvostruki nadzor - onaj revizorske komore i onaj odbora za javni nadzor.

 

Antun Korošec (HSLS/HSU) istaknuo je da javni nadzor revizora moraju provoditi osobe koje nisu profesionalno angažirane u obavljanju revizije, te da moraju biti stručne i moralne.

 

Vladimir Šišljagić (HDSSB) dvoji, pak, treba li članove odbora za javni nadzor na prijedlog ministra financija imenovati Vlada, ističući kako tijelo koje obavlja nadzor treba biti što neovisnije od vlasti.

 

Smatra i da odredbu po kojoj ovlašteni revizor može ponovno obavljati reviziju u istom subjektu tek nakon proteka od dvije godine treba proširiti na način da se ne odnosi samo na revizora (osobu), nego i na revizorsku kuću.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija