Jump to content

Sabor: potpora izmjenama Zakona o sudskom registru


Mrljavac

ZAGREB, 9. srpnja 2010.(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas prijedlog izmjena Zakona o sudskom registru, izrazivši nadu da će njihova primjena biti snažan alat u borbi protiv kriminala i korupcije.[PRBREAK][/PRBREAK]Naime, izmjene predviđaju obveznu objavu svih osnivača društava s ograničenom odgovornošću (do sada su se samo upisivali u knjige poslovnih udjela).

 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je da će takva zakonska obveza, uz OIB, biti snažno oružje u borbi protiv kriminala i korupcije, budući da će svim nadležnim tijelima sada biti razvidno tko raspolaže kakvim poslovnim udjelima u tvrtkama.

 

U prilog uvođenju reda u tržište ide i, dodao je ministar, i odredba po kojoj se u zakon vraća i obveza osnivača trgovačkih društava da posebnom izjavom, pod kaznenom i materijalnom odgovornošću, mora potvrditi da je podmirio sve dugove prema svim vjerovnicima.

 

Ingrid Antičević Marinović (SDP) nužnim je istaknula da se među vjerovnicima, bez obzira bili to građani ili velike tvrtke, ne smiju raditi razlike.

 

Pozdravila je odredbu o objavi osnivača tvrtki, upozorivši da su pojedinci u 90-ima "zgrnuli" ogromno bogatstvo time što su izvukli kapital iz tvrtki koje su uništili i na ulicu poslali na tisuće ljudi, a danas su ugledni građani. Oni danas, napomenula je, nisu više pojedinci "nego se skrivaju iza pravnih osoba u kojima žele legalizirati prljavi novac".

 

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) prigovorio je da zakonske izmjene dolaze s višegodišnjim zakašnjenjem, budući da je njihovim izostankom u zakonodavstvu, ocijenio je, omogućena pljačka, brojne zlouporabe, gomilanje dugova u tvrtkama, a time i razaranje supstance hrvatskog gospodarstva.

 

"Da smo ranije imali neka od ovih rješenja izbjegli bi privatizaciju i tajkunizaciju kojima je javnim kapital dan u ruke nedoraslim skorojevićima", rekao je HNS-ovac.

 

Vjeruje da će nove zakonske izmjene doprinijeti i da se zaustavi ili barem uspori lančano osnivanje tvrtki s osnovnim ciljem da se njihov kapital "pretače iz šupljeg u prazno".

 

Zastupnici su u raspravi pozdravili i donošenje Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kojim je, među ostalim, utvrđen popis od 32 kaznena djela za koje se ne vrši provjera jesu li i kako propisana domaćim zakonodavstvom.

 

Potporu zastupnika dobile su i izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kao i Poslovno izvješće o radu Fonda hrvatskih branitelja za 2009. Ukupna imovina Fonda krajem prošle godine iznosila je 2,3 milijarde kuna, vrijednost udjela kretala se oko 723 kune, a ukupni prihodi bili su 253 milijuna kuna. Lani je Fond izvršio isplatu udjela u vrijednosti od 793 milijuna kuna, isplatio dividendu od 67 milijuna kuna, a smanjuje se broj udjela koji branitelji povlače iz Fonda - do konca 2009. ukupno je povućeno oko 47 posto udjela.

 

Zastupnici su u raspravi podržali i Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima za 2009.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija