Jump to content

Sabor: potpora izmjenama zakona o zašt. od zaraznih bolesti


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,26. ožujka 2009. (Hina) - Saborski klubovi podržali su jutros izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se utvrđuju zarazne bolesti čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za RH kao i mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.[PRBREAK][/PRBREAK]Novina u zakonu je članak kojim se uređuje slanje obavijesti o pojavi zarazne bolesti, epidemije ili druge opasnosti po zdravlje od međunarodnog značenja, koju prema Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR), Hrvatski zavod za javno zdravstvo upućuje u IHR sustav ranog uzbunjivanja Svjetske zdravstvene organizacije, uz istodobno upućivanje i u mrežu za rano obavješćivanje EU te način slanja obavijesti u skladu s dokumentima Europske komisije ili posebnim službenim zahtjevima.

 

Predviđa se instrument kontrole mikrobiološke čistoće u navedenim objektima kao jedini objektivni način utvrđivanja i ocjenjivanja higijenskog stanja objekta, odnosno površina, pribora, ruku osoblja, a sve u cilju sprječavanja moguće kontaminacije.

 

Karmela Caparin (HDZ) naglasila je da kontrola i nadzor zaraznih bolesti predstavljaju prioritet RH, a cilj je što bolje preveniranje, dijagnostika i liječenje zaraznih bolesti.

 

Podržavši izmjene, Mirando Mrsić (SDP) založio se za osnivanje Centra za kontrolu bolesti, jedinstvene, centralne službe za kontrolu pandemije bolesti.

 

Sukladno novom ustroju sanitarne inspekcije u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, zakon se u dijelu o iskopavanju, prijenosu i prijevozu umrlih osoba usklađuje i s odredbama Zakona o sanitarnoj inspekciji.

 

Zakon se donosi zbog potrebe usklađivanja zakonodavstva s propisima EU u poglavlju 28. Zaštita zdravlja i potrošača, te izmjenama i dopunama Zakona o područnoj (regionalnoj) samoupravi.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija