Jump to content

Sabor: potpora izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 1. srpnja 2011.(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas izvješće o lanjskom radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Gordana Sobol je u ime SDP-a negodovala zbog najave, kako je rekla, utapanja tri posebne pravobraniteljice, među kojima i one za ravnopravnost spolova, u djelokrug pučkog pravobranitelja. "Možemo samo pretpostaviti da je nekome u vlasti odgovaralo da ne odgovara na mišljenja i preporuke pravobraniteljice, a posebno ne nastojati postupati po tim preporukama i prevladavati poteškoće", ocijenila je.[PRBREAK][/PRBREAK]Posebno se osvrnula na diskriminaciju LGBT populacije, ustvrdivši da su za pojave homofobije, koja je eskalirala na gay-prideu u Splitu, odgovorna vlada jer nije dovoljno educirala građane u promicanju tolerancije.

 

"Pitamo se koga smo odgojili u posljednjih 20 godina", upitala je Sobol.

 

Njezina rasprava izazvala je reakcije zastupnica HDZ-a, pa je Karmela Caparin istaknula da se zaboravlja "koliko je puno ova vlada učinila od zakonodavnog okvira do pravobraniteljstva u sprječavanju spolne diskriminacije."

 

Prozivanje vlade za odgovornost zbog nasilja na gay-prideu osudila je i Nada Klarić (HDZ), istaknuvši kako je opće poznato "koliko ova vlada polaže na toleranciju", dok je Đurđica Sumrak (HDZ) ustvrdila da "Sobol obmanjuje javnost kada tvrdi da se ukida pravobraniteljstvo za ravnopravnost spolova".

 

Caparin je u ime Kluba HDZ-a pozvala na edukaciju od najranije mladosti o ravnopravnosti spolova, jer se samo time, naglasila je, ruše stereotipi.

 

Pozvala je i na poštivanje kvote od 40 posto zastupljenosti žena na listama za državne i lokalne izbore.

 

Izrazila je, međutim, žaljenje što pravobraniteljica nije reagirala na diskriminaciju HSS-ove zastupnice Marijane Petir, koju su, kaže, mediji etiketirali zbog nošenja križa i bračnoga statusa.

 

Marijana Petir (HSS) smatra da pravobraniteljica nije na jednak način zastupala sve ranjive skupine. U nekim slučajevima diskriminacije propustila je reagirati, čime je ustavom zajamčenu ravnopravnost, bez obzira na spol, nacionalnost i vjeru, djelomično dovela u pitanje, rekla je Petir.

 

Upozorila je i na trivijalizaciju tradicionalnih hrvatskih obiteljskih vrijednosti u medijima, ali i na trivijalizaciju političarki, koje se u medijima često drugačije percipira samo zato što su žene.

 

"To je gubitak odgoja i ljudskosti", ocijenila je.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija