Jump to content

Sabor: potpora novom zakonu o cestama


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 17. lipnja 2011.(Hina) - Konačni prijedlog novog zakona o cestama dobio je danas potporu svih saborskih klubova, a u raspravi je istaknuto da je riječ o povijesnom zakonu koji će konačno riješiti pitanje uknjižbe javnih cesta u zemljišne knjige.[PRBREAK][/PRBREAK]Državni tajnik u Ministarstvu prometa Tomislav Mihotić istaknuo je da će se uknjižbom javnih cesta riješiti sadašnje neuređeno stanje u zemljišnim knjigama.

 

Uklanjaju se i prepreke za učinkovito upravljanje i održavanje javnih cestama te se provodi daljnja decentralizacija upravljanja cestovnom infrastrukturom na način da se velikim gradovima (s više od 35.000 stanovnika) u nadležnost prepušta građenje i održavanje županijskih i lokalnih cesta na njihovom području, koje prestaju biti javne i postaju nerazvrstane ceste u vlasništvu grada.

 

Pooštravaju se i mjere za zaštitu javnih cesta (preciznijim definiranjem izvanrednog prijevoza, uvođenjem prekomjerne uporabe javnih cesta, odredbama o kontroli vozila koje obavljaju prijevoz na javnim cestama) koje će imati za posljedicu očuvanje javnog dobra u vlasništvu države i viši stupanj sigurnosti prometa na javnim cestama.

 

Zakonom se predlaže i da osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od sto posto budu oslobođene plaćanja cestarine.

 

Ivan Bogović (HDZ) istaknuo je da se predloženim zakonom, u koji su ugrađene direktive EU zakonodavstva, osigurava provedba europskog elektroničkog modela plaćanja cestarine, a posebno je pozdravio što će u krugu osoba, oslobođenih plaćanja cestarine, ubuduće biti i osobe sa 100-postotnim oštećenjem vida.

 

Konačan prijedlog Zakona o cestama dobio je pohvale i iz oporbenih redova, a Ivan Hanžek (SDP) ocijenio ga je "povijesnim zakonom" koji regulira pitanje razvrstavanja i upravljanja svim cestama kojima se odvija javni promet.

 

Napokon možemo svi mi, i Hrvatske ceste i Županijske ceste i lokalna samouprava pristupiti rješavanju uknjižbe cesta u zemljišne knjige, istaknuo je Hanžek.

 

Sličnog je mišljenja bila i Danica Hursa (HNS/HSU), koja je ustvrdila da je učinjen velik iskorak u odnosu na dosadašnji zakon.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija