Jump to content

Sabor: potpora osnivanju pravosudne akademije


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,21. listopada 2009.(Hina) - Svi saborski klubovi pozdravili su danas donošenje zakona o pravosudnoj akademiji, ocijenivši ga kao temelj učinkovitijih i objektivinijih sudaca i sudovanja.[PRBREAK][/PRBREAK]Ingrid Antičević Marinović (SDP) uvjerena je da suci, "oni koji odlučuju o časti, domovini i slobodi", zaslužuju najvišu moguću i stalnu izobrazbu kako bi mogli odlučivati neovisno od utjecaja politike. Najavljeno osnivanje Pravosudne akademije nazvala je, pak, najboljim načinom da se dođe do neovisnog sudstva.

 

Smatra kako je nužan jedinstven stav svih stranaka prema sudstvu kao trećoj grani vlasti. "Mi smo odgovorni da se ta profesija uzvisi, a ne unizi", naglasila je SDP-ova zastupnica.

 

"Biti sudac je način života", dodala je, upozorivši da je problem neovisnog sudstva godinama kočio ulazak u EU, te istaknuvši kako je nužno postići da suci budu "svećenici pravde".

 

Vesna Pusić (HNS) uvjerena je da će zakon, bude li se stvarno i provodio, biti najveći doprinos reformi pravosuđa, budući da se, kazala je, tema kvaliteta suđenja i sudaca do sada zaobilazila.

 

"Od svih Vladinih strategija, akcijskih planova i raznoraznih ideja, ovaj mali i neugledni zakon je, što se reforme pravosuđa tiče, apsolutno najvažnija stvar", ustvrdila je Pusić.

 

"Za suca više neće biti bitno ni genetsko podrijetlo, niti tko je čiji sin ili kćer, već kakve je ocjene dobio na testiranju", dodala je.

 

HNS, ipak, predlaže da se u zakon uvrsti obveza javnog, odnosno internetskog objavljivanja rang liste bodova, po kojoj bi se birali suci, te obveza Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća da kod izbora poštuju rezultate kandidata, odnosno rang listu.

 

Mile Horvat (SDSS) u osnivanju pravosudne akademije također vidi napredak u reformi pravosuđa, "kojoj se trebalo ozbiljno i trajno pristupiti". "Ovo je put kojim bi se to moglo dobro završiti", dodao je.

 

Da će osnivanje Pravosudne akademije omogućiti neovisnost sudstva od utjecaja medija, politike i krupnog kapitala smatra i Ana Lovrin (HDZ), koja drži da će suci koji završe Akademiju moći samostalno, odgovorno, neovisno i transparentno obavljati svoju dužnost.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija