Jump to content

Sabor: potpora prestanku valjanosti zakona o privat. HEP-a


Mrljavac

ZAGREB,3. veljače 2010.(Hina) - Hrvatski je sabor završio današnje zasjedanje potporom klubova vladinu prijedlogu o prestanku valjanosti zakona o privatizaciji Hrvatske elektroprivrede (HEP) iz 2002., jer od tada do danas privatizacijski postupak nije pokrenut, a u međuvremenu su se u europskim energetskim propisima dogodile bitne promjene.[PRBREAK][/PRBREAK]U raspravi je istaknuto kako je pokretanje postupka privatizacije HEP-a, kao vrlo osjetljiva i važna područja, u kojem je nužno zaštititi nacionalni interes, nije opravdano u razdoblju gospodarske krize i recesije.

 

Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović naglasio je da takva odluka neće utjecati na konkurentnost elektroenergetskog sektora niti energetskog sustava u cjelini. Jer, dodao je, hrvatska strategija energetskog razvoja do 2020., koju je Hrvatski sabor donio sredinom listopada prošle godine, potiče dolazak novih sudionika na energetsko tržište i poziva sve zainteresirane da ulažu u gradnju novih energetskih objekata pod uvjetom da su zadržane značajke održiva energetskog razvoja propisane tom strategijom.

 

Prestankom valjanosti zakona ni na koji način se ne utječe na hrvatsku energetsku strategiju, jer se ona i ne bavi pitanjem vlasništva energetskih subjekata, rečeno je na sjednici.

 

HNS-ov zastupnik Zlatko Koračević ocijenio je kako je "po kriteriju suvereniteta" dobro da HEP nije privatiziran, ali da je zbog toga, "po kriteriju efikasnosti", državi nanesena šteta.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija