Jump to content

Sabor: potpora prijedlogu novog zakona o zaštiti zraka


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 13. srpnja 2011.(Hina) - Saborski klubovi danas su u prvom čitanju podržali prijedlog novoga zakona o zaštiti zraka, koji je usklađen s direktivama i propisima EU u području zaštite zraka, kao i klime te ozonskog omotača.[PRBREAK][/PRBREAK]Propisano je, među ostalim, da se kvaliteta zraka određuje prema tvarima koje karakteriziraju kakvoću zraka, odnosno ograničenjima u dopuštenoj koncentraciji i ograničenim vrijednostima tvari koje onečišćuju zrak.

 

Određene su dvije kategorije zraka - zrak ispravne kvalitete i nevelikog onečišćenja kao prva, te zrak u kojemu su prekoračene dopuštene koncentracije kao druga kategorija.

 

Posebno je propisana zaštita ozonskog omotača, na način da se vladi daje ovlast da donosi mjere i propise za korištenje tvari (freona) koje oštećuju ozonski omotač.

 

Posebno dio zakona odnosi se i na zaštitu od klimatskih promjena, pa se predviđa uvođenje tzv. sustava trgovanja emisijama iz sektora energetike i industrije koje u najvećoj mjeri pridonose oslobađanju stakleničkih plinova.

 

Zdenko Franić je u ime SDP-a pozdravio odluku vlade da aktivnosti kontroli kvalitete i zaštite zraka, a time i okoliša i zdravlja, povjeri znanstvenim institucijama.

 

"Poznato je da znanstvenici tim procesima daju dodatnu vrijednost jer uvijek žele dobiti realne, prave brojke i podatke iz kojih je moguće predviđati trendove i buduće događaje koji utječu na okoliš", rekao je.

 

Donošenje zakona pozdravila je i Danica Hursa (HNS/HSU), naglasivši da zrak znači život, te da ga je bitno zaštititi od onečišćenja.

 

Upozorila je pritom kako premalo ljudi zna da zagađeni zrak u zatvorenim prostorima predstavlja za čovjeka još veću opasnost nego na otvorenom prostoru.

 

Predložena zakonska rješenja u ime HDZ-a podržala je Marina Matulović Dropulić, naglasivši da će donošenjem novoga zakona o zaštiti zraka Hrvatska u cijelosti to područje uskladiti s pravnom stečevinom EU.

 

Iznijela je podatke po kojima u Hrvatskoj postoji 146 mjernih postaja za mjerenje kvalitete zraka - 35 automatskih postaja, 42 klasične te 69 koje mjere samo ukupno taloženje.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija