Jump to content

Sabor: potpora zakonu o koncesijama


Mrljavac

ZAGREB,8. srpnja 2008.(Hina) - Saborski klubovi danas su u prvom čitanju podržali predloženi zakon o koncesijama, ali su oni oporbeni zatražili da se u 19 područja koje zakon navodi kao ona u kojima se mogu dodijeliti koncesije uvrsti i turističko zemljište.[PRBREAK][/PRBREAK]"Bez toga (turističkog zemljišta) ovaj je zakon jedna velika obmana, manjkav je, površan i iščitava dogovor vlasti i kapitala", poručio je Damir Kajin u ime Kluba IDS-a.

 

Upozorio je da država i lokalne sredine, zbog nedostatka volje da se regulira korištenje turističkog zemljišta i prestane dopuštati da se njime raspolaže bez ikakvih naknada i nadzora, gube velike novce.

 

"Riječ je o milijardama kuna koje se prelijevaju u privatne džepove, a mislim da to nije slučajno", poručio je Kajin, upozorivši i da je isti problem sve više naglašen i u poljoprivrednom zemljištu, te pozvao da se nacionalna bogatstva prestanu "poklanjati".

 

Da bi se u zakonu kao područja za koja se mogu dodijeliti koncesije trebalo uvrstiti i turističko zemljište zatražio je i Klub SDP-a, ispred kojega je Slavko Linić istaknuo kako je vrijeme da država, kroz jedinstveni zakon, konačno počne ubirati naknadu za kampove, površine uz more, jezera i rijeke, te druga turistička zemljišta.

 

Zakon kao darivatelje koncesija spominje Sabor, Vladu, središnja državna tijela i uprave, nadležna tijela lokalne i regionalne samouprave te pravne osobe po posebnim propisima, a Linić predlaže da se jasno definira tko i u kojem trenutku odlučuje i daje koncesiju, a ne da to bude tek predmet posebnog ugovora.

 

Stanko Grčić (HSS) smatra kako će predloženi zakon, ujednačavanjem prakse postupanja kod dodjele koncesija na transparentan način, konačno suzbiti ilegalnu eksploataciju mineralnih sirovina, iznijevši podatak da je u zadnje tri godine nezakonito eksploatirano 60 posto mineralnih sirovina, vrijednih oko pola milijarde kuna.

 

"To je bogatstvo koje je zauvijek nestalo jer država od toga nije dobila ni lipe, a pojedinci i lokalni moćnici postali su bogatiji", kazao je Grčić.

 

Da će zakon suzbiti zlouporabe i korupciju u području koncesija te postići pozitivne gospodarske učinke od koncesijskih ugovora smatra i Vladimir Ivković (HDZ), uvjeren da će Ministarstvo financija, kao nadzorno tijelo, kroz registar koncesija pravično i progresivno voditi politiku koncesija.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija