Jump to content

Sabor: potpora Zakonu o medicinskim proizvodima


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Saborski zastupnici jutros su raspravili prijedlog izmjena Zakona o medicinskim proizvodima, kojim se kvaliteta i sigurnost medicinskih proizvoda u Hrvatskoj usklađuje s europskim propisima.[PRBREAK][/PRBREAK]Po predloženim zakonskim odredbama, kako je rekao državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem, Agencija za lijekove i medicinske proizvode ubuduće bi raspolagala podacima o svim hrvatskim proizvođačima medicinskih proizvoda kao i zastupnicima stranih proizvođača u Hrvatskoj.

 

Naime, nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji sve pravne i fizičke osobe koje proizvode, odnosno izrađuju medicinske proizvode bit će obvezne podnijeti zahtjev za upis u očevidnik proizvođača medicinskih proizvoda koji vodi Agencija, a radi upisa u europsku bazu podataka za medicinske proizvode (EUDAMED).

 

Istodobno, kako je rekao Golem, dopustio bi se i promet medicinskim proizvodima i tvrtkama čije sjedište nije u Republici Hrvatskoj.

 

Zakonskim izmjenama, kako je izvijestio Golem, predviđeno je i usklađivanje termina pa tako primjerice "stomatologa" zamjenjuje "doktor dentalne medicine".

 

Andrija Hebrang je u ime kluba HDZ-a podržao zakonske izmjene rekavši kako su one značajan dalji korak prema sigurnosti, primjeni i prometu medicinskih proizvoda.

 

Stjepan Milinković (HDZ) rekao je kako je od velike važnosti odredba koja regulira način izrade uputa za uporabu medicinskog proizvoda, a koje moraju biti na hrvatskom jeziku, čitljive i korisniku razumljive.

 

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) podržala je zakonske izmjene jer se, kako je rekla, tiče poboljšanja zdravstvene zaštite i sigurnosti pacijenata.

 

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija