Jump to content

Sabor: Potpora Zakonu o volonterstvu


Zex

ZAGREB - Hrvatski sabor je 23. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o volonterstvu kojim Vlada propisuje načela i uvjete volontiranja te dužnosti volontera, a koji je u raspravi dobio potporu saborskih klubova.[PRBREAK][/PRBREAK]Zakonom, koji je usklađen s propisima EU, volonterstvo se regulira kao dobrovoljni i besplatni rad za opće dobro, a nadzor na provedbom zakona provodili bi Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Nacionalni odbor za razvoj volonterstva, koji bi se osnovao ovim zakonom.

 

Klubovi su pozdravili zakonsko reguliranje volonterstva, te zahvalili volonterima na svemu što su učinili za pojedince i društvenu zajednicu. No, iznesene su i neke primjedbe na zakon.

 

Mato Arlović (SDP) smatra da bi u zakonu trebalo naznačiti da se ne primjenjuje na one udruge i organizacije čiji je rad propisan posebnim zakonima (npr. Gorska služba spašavanja, Crveni križ, dobrovoljna vatrogasna društva, karitativne ustanove). Te udruge, drži, ne bi trebale potpisivati ugovore o volontiranju - to bi morale samo ako volonterske poslove povjeravaju osobama koje nisu njihovi članovi.

 

Arlović je prigovorio odredbi po kojoj se volonterstvom ne bi smjeli baviti mlađi od 15 godina, napominjući da upravo školarci često volontiraju za Crveni križ, a ističe i da bi država trebala promisliti o oslobađanju takvih humanitarnih organizacija od plaćanja PDV-a.

 

Doroteja Pešić Bukovac (IDS) smatra da bi se volonterstvo trebalo decentralizirati, odnosno da se taj dobrovoljni rad organizira na razini gradova kako bi se, ovisno o potrebnim poslovima, znalo s kojim se i koliko kadrova raspolaže.

 

Drži i da bi se volonterima trebali 'pokriti' putni i drugi materijalni troškovi, da bi trebali imati identifikacijsku karticu u kojoj bi se evidentirao njihov rad, za koji bi, smatra IDS-ova zastupnica, trebali imati i neke povlastice pri upisima u škole i na sveučilišta.

 

Da bi se volonterima, putem godišnjih bodova, trebalo olakšati upis u obrazovne ustanove smatra i Dragutin Lesar (HNS), koji predlaže i da se maloljetnim osobama, uz volonterske poslove u odgojno-obrazovnom i sustavu socijalne skrbi, dopusti i volontiranje u udrugama koje se bave humanitarnim aktivnostima.

 

Usprotivio se odredbi po kojoj bi članove Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva imenovala Vlada, jer boljim rješenjem drži raspisivanje javnog poziva za članstvo, za koje bi kandidirale udruge civilnog društva.

 

Donošenje zakona podržao je i HDZ, a Kruno Peronja posebno je pohvalio antidiskriminacijske odredbe po kojim se volonteri ne smiju iskorištavati za stjecanje profita.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija