Jump to content

Sabor raspravio novi zakon o poljoprivredi


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,2. prosinac 2009.(Hina) - Hrvatski je sabor poslijepodne u hitnom postupku raspravio prijedlog novog Zakona o poljoprivredi, a zastupnici su se usprotivili rješenju po kojem tzv. zeleno izvješće resorno ministarstvo ne mora iznositi pred Saborom, nego samo objaviti u Narodnim novinama.[PRBREAK][/PRBREAK]Riječ je o godišnjem izvješću o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini, a koje je, po važećem zakonu, Ministarstvo Saboru trebalo podnositi jednom godišnje, no ta je obveza do sada ignorirana.

 

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Josip Kraljičković objasnio je da je predloženo rješenje efikasnije te da će se objavom u Narodnim novinama zeleno izvješće učiniti dostupnim svim zainteresiranima.

 

Njegovo su objašnjenje, međutim, zastupnici odbacili, a Zlatko Koračević (HNS) ocijenio je da Vlada prema Saboru ne pokazuje ni minimum pristojnosti.

 

"Nije riječ o efikasnosti, nego o minimumu pristojnosti, jer Ministarstvo poljoprivrede raspolaže značajnim novcem poreznih obveznika", rekao je Koračević.

 

Dragica Zgrebec (SDP) ocijenila je, pak, da visoka izdvajanja za poljoprivredu nisu polučila željeni rezultat, no Kraljičković je uzvratio kako većina potpora nije izravno vezana na podizanje konkurentnosti poljoprivrede, ali da rezultat poljoprivredne politike u cjelini nije zanemariv.

 

Izvoz poljoprivrednih proizvoda je u stalnom porastu, učinjen je znatan pomak u ekološkoj poljoprivredi kojom se bavi oko 700 gospodarstava na 10 tisuća hektara površine, u registru je upisano 190 gospodarstava, povećane su površine i proizvodnja u voćarstvu, vinogradarstvu i maslinarstvu te proizvodnja mlijeka, a značajno su povećani skladišni kapaciteti, naveo je.

 

Kraljičković je kazao i kako velike štete poljoprivredi nanose elementarne nepogode, koje su, kaže, od 2000. prouzročile 9,5 milijardi kuna štete.

 

Naglasio je da je otežavajuća okolnost i struktura poljoprivredne proizvodnje, budući da većina proizvođača raspolaže površinom manjom od tri hektara.

 

"Upravo je to izazov koji su prepoznala naša ministarstva i Europska komisija, koja je za potpore u prvom i drugom stupu osigurala dvostruko veći novac od onoga koji se danas ulaže u poljoprivredu", rekao je Kraljičković.

 

Zastupnici su pozdravili prijedlog da se oboljelima od azbestoze prizna pravo na starosnu mirovinu, bez obzira na životnu dob i godine staža. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tamara Obradović Mazal obrazložila je da postoji određen broj ljudi koji su oboljeli od azbestoze, a ne ispunjavaju uvjete za mirovinu.

 

Do sada je mirovinu pod posebnim uvjetima ostvarilo 102 oboljelih od te profesionalne bolesti, a vlada smatra da će taj broj, uz najnovije zakonske izmjene, do 2013. porasti na 250. Vlada predlaže i da im se mirovina poveća za 26 posto, čime će se izjednačiti s mirovinama korisnika prava na dodatak uz mirovinu.

 

Iako su podržali predložene izmjene, dio oporbenih zastupnika upozorava da je za neke oboljele od azbestoze država reagirala prekasno.

 

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija