Jump to content

Sabor: Spevec najavila izmjenu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja


Zex

ZAGREB,16. rujna 2008.(Hina) - Ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec najavila je danas u Saboru izmjene Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, kako bi se olakšalo izricanje kazni tvrtkama koje ne poštuju pravila.[PRBREAK][/PRBREAK]Spevec se, iznoseći pred Odborom za gospodarstvo izvješće o prošlogodišnjem radu Agencije, požalila da rješenja Agencije često zapnu na prekršajnim sudovima, koji nemaju praksu u zaštiti tržišnog natjecanja.

 

Zbog toga su u izradi izmjene zakona, koje će Agenciji omogućiti da izriče kazne, a gospodarstvenici će sudsku zaštitu moći tražiti pred Trgovačkim sudom, rekla je Spevec.

 

Članove Odbora zanimalo je, među ostalim, kako Agencija gleda na nagla pojeftinjenja pojedinih proizvoda u trgovačkim kućama s vladajućom pozicijom na tržištu.

 

"Je li sumnjivo kad trgovac u jednom danu smanji cijene između 10 i 15 posto", upitao je Goran Maras (SDP), koji lošim smatra da vodeći proizvođač hrane istovremeno posjeduje i lanac trgovina.

 

Spevec je odgovorila da je Agencija djelovala preventivno kod nekih proizvoda, poput kruha, te da pokušava identificirati možebitno postojanje kartela u trgovini.

 

Naglasila je, međutim, da je vrlo teško ući u kalkulacije cijena i utvrditi zlouporabu vladajućeg položaja.

 

Potvrdila je da je Agencija analizirala udjele i utvrdila da jedan gospodarski subjekt na tom tržištu može značajno utjecati na druge.

 

"Zato je pod našom stalnom paskom", rekla je Spevec i dodala da je Agencija preventivno djelovala na neke njegove pokušaje preuzimanja.

 

Spevec je potvrdila i da Agencija provjerava slučaj istodobnog poskupljenja dnevnih novina za jednu kunu, zbog sumnje u kartelno djelovanje.

 

Na pitanje je li sumnjiva činjenica da sve dnevne novine već 18 godina imaju istu cijenu, Spevec je odgovorila da se i u EU tolerira jednaka cijena novina, knjiga i nekih lijekova, jer je to u interesu građana.

 

Problematičnom, međutim, smatra činjenicu da su izdavači cijenu podigli u istom danu, a njihov predstavnik javno potvrdio da je riječ o dogovoru. "To je očit dogovor i morat ćemo reagirati", rekla je Spevec.

 

Na pitanje Gorana Marića (HDZ) postoje li u Hrvatskoj monopoli, Spevec je odgovorila kako postoje monopoli koji su utvrđeni posebnim zakonima, poput HEP-a ili HŽ-a, ali da to ne znači i monopolno ponašanje.

 

Kad je riječ o privatnim tvrtkama, na tržištu duhana, primjerice, postoji samo jedan proizvođač, ali to ne znači automatski i zlouporabu monopola, rekla je Spevec. Dodala je, međutim, da je Agencija, od svog osnivanja, donijela desetak rješenja protiv tog proizvođača, ali da i ti postupci stoje na sudovima.

 

Spevec je priznala i da je Agencija do sada predlagala rješenja tražiteljima uvjetno dopuštene koncentracije, ali i najavila da to ubuduće neće činiti. "Oni će sami morati ponuditi rješenje i reći što će učiniti, kao što se radi u EU", rekla je Spevec.

 

Izvješće Agencije Odbor je prihvatio jednoglasno, kao i prijedlog novog Zakona o državnom inspektoratu.

 

Dio članova Odbora upozorio je, međutim, da bi odredba po kojoj će inspektori moći kažnjavati i one koji rade na crno, mogla značiti legalizaciju takvog ponašanja.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija