Jump to content

Sabor sutra o kandidatima za suce Ustavnoga suda


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,1. travnja 2009.(Hina) - Hrvatski sabor na sutrašnjoj bi sjednici trebao raspravljati o Prijedlogu odluke o izboru tri suca Ustavnoga suda RH, budući da trima sadašnjim članovima istječe mandat, a pred zastupnicima će se naći pet kandidatura koje su dobile potporu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.[PRBREAK][/PRBREAK]Od 11 kandidata koji su se javili na natječaj, Odbor je dao potporu Mati Arloviću, Željku Potočnjaku i Agati Račan, koji su dobili po deset glasova, Milanu Radakoviću, za kojega je glasovalo devet te Miroslavu Šeparoviću, kojega je podržalo sedam zastupnika.

 

Mandat u Ustavnome sudu istječe Agati Račan, Željku Potočnjaku i Mariju Kosu, a prvo dvoje ponovno se javilo na natječaj.

 

U razgovoru s članovima odbora kandidati su se založili za sužavanje ovlasti Ustavnog suda, kako bi se izbjegla sadašnja pretrpanost ustavnim tužbama.

 

Sadašnji suci Željko Potočnjak i Agata Račan upozorili su tako da je krajem 2008. na ustavnom sudu bilo 6000 neriješenih predmeta, te upozorili da je iluzorno očekivati njihovo rješavanje u razumnom roku.

 

Milan Radaković, čiju kandidaturu podupire Hrvatska odvjetnička komora, požalio se na sužavanje prostora za rad odvjetnika, primjerice kroz institut besplatne pravne pomoći.

 

Šeparović je, pak, stao u obranu fiducija u Ovršnom zakonu, a na tumačenje članice Odbora Ingrid Antičević-Marinović da se radi o moralno upitnom institutu, odgovorio je da pravo i moral nisu uvijek na istoj strani.

 

Zastupnika manjina Šemsu Tankovića zanimalo je što kandidati misle o isticanju vjerskih obilježja u učionicama u nekim javnim osnovnim i srednjim školama, a Mato Arlović istaknuo je da Ustav svima jamči vjerske slobode, te da bi ono što je dopušteno vjernicima jedne vjeroispovijedi trebalo biti dopušteno i drugima.

 

Saborski zastupnici bi prije rasprave o sucima trebali razmotriti Konačni prijedlog zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, te Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Nacionalnoj zakladi za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj RH.

 

Sabor s radom počinje u 10 sati.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija