Jump to content

Sabor sutra o novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu


Mrljavac

ZAGREB,4. prosinca 2008.(Hina) - Hrvatski će sabor sutra u drugom čitanju raspravljati o novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu, po kojem će se ubrzati raspolaganje i gospodarenje tim zemljištem te pooštriti uvjeti za njegovu prenamjenu.[PRBREAK][/PRBREAK]Zastupnici će glasovati i o već razmotrenim točkama, najavio je večeras potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

 

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje da u slučaju prenamjene zemljišta, koje je izvan granica građevnog područja, naknada bude 50 posto prosječne cijene zemljišta unutar granica građevnog zemljišta, a za osobito vrijedno zemljište 100 posto prosječne cijene.

 

Za poljoprivredno zemljište unutar granica građevnog područja naknada će biti 25, odnosno 50 posto prosječne cijene zemljišta.

 

Zakonom se utvrđuje i da vlasnici poljoprivrednog zemljišta ne mogu biti strane pravne ili fizičke osobe, osim ako to nije uređeno međunarodnim ugovorima.

 

Novim su zakonom određene i kazne za neobrađeno poljoprivredno zemljište, reguliran zakup, koncesija ili prodaja državnoga poljoprivrednog zemljišta, kao i osnivanje Agencije za poljoprivredno zemljište koja će obavljati poslove okrupnjivanja poljoprivrednog zemljišta i unaprjeđenja gospodarenja njime.

 

Hrvatska ima više od 2,6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je 67 posto (1,8 milijuna hektara) u privatnom, a 33 posto (oko 900 tisuća hektara) u državnom vlasništvu.

 

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija