Jump to content

Sabor sutra o prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti


Mrljavac

ZAGREB,19. studenoga 2008.(Hina) - Hrvatski sabor sutrašnje zasjedanje počinje raspravom o prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći (OBMP), koji predlaže Klub zastupnika SDP-a, i kojim bi se uredile granice dopuštenog i zaštitila prava i interesi osoba koje sudjeluju u tim postupcima.[PRBREAK][/PRBREAK]Predlagatelj ističe kako bi se Hrvatska donošenjem tog zakona uključila u europske države koje su pravno uredile dostignuća medicinske znanosti na tom području.

 

Zakonom bi se uredilo pravo na postupak oplodnje s biomedicinskom pomoći, pretpostavke za ostvarivanje prava na oplodnju s biomedicinskom pomoći te prava, obveze i odgovornosti sudionika tih postupaka, zdravstvenih stručnjaka i zdravstvenih ustanova.

 

OBMP je postupak postizanja začeća bez spolnog odnosa, a može se provoditi samo s namjerom da se rodi dijete.

 

Pravo na OBMP imaju muškarac i žena koji su u braku ili žive u izvanbračnoj zajednici, i koji prema iskustvu medicinske znanosti ne mogu očekivati da će ostvariti začeće spolnim odnosom i nije im moguće pomoći drugim postupcima liječenja neplodnosti. Iznimno, po zakonskom rješenju, pravo na OBMP imali bi bračni ili izvanbračni drugovi u slučaju kad se tim postupcima može spriječiti prenošenje teške nasljedne bolesti na dijete.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija